Вдъхновяващо е да видиш как баща на недоносено бебе му пее приспивна песен!

5
В УМБАЛ - Русе създават "семейна стая"
В УМБАЛ - Русе създават "семейна стая" Видео: БНТ Русе

Отделението по неонатология в Университетската болница в Русе ще е еднo от трите в страната, в което да бъде създадена „семейна стая“.

Инициативата е на фондация „Нашите недоносени деца“, а парите се набират чрез дарителска кампания. Помещението ще бъде необходимо най-вече на родителите на недоносени бебета, които имат нужда от пряк контакт се децата си след раждането, предаде БНТ Русе.

В момента родителите на децата, които са се родили с по-малко от нормите тегло, успяват да се срещат с тях, но това става в общите стаи с останалите пациенти. Всеки лекар преценява индивидуално кои от малките бебета, могат да бъдат извадени от кувьозите и поверени за часове на грижите на близките си.

Боряна Тодорова - психолог в отделението по неонатология УМБАЛ-Русе: „Идеята на семейната стая е, че обстановката ще бъде много по-различна, по домашна. Там родителите много по-спокойно ще могат да се учат как да общуват с дечицата си.”

Подобни стаи има в много държави по света и в тях контактът на деца и родители е неограничен. В повечето родилни отделения в България обаче близките на недоносените бебета много рядко общуват с тях.

Боряна Тодорова - психолог в отделението по неонатология УМБАЛ-Русе: „И дори децата , при които е възможно да бъдат извадени за мъничко от кувьоза-да бъдатна гърдите на мама, да общуват с този пряк, телесен допир, това не се позволява, дори и в момента.”

А най-вдъхновяващото изживяване, споделя екипът на неонатологията в Русе, е да се види как баща на недоносено бебе му пее приспивна песен. Това вече се случило през миналата седмица в отделението.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари