Възстановяват старата сграда на Община Русе

0
Ще се възпроизведе възможно най-автентичния вид на страта сграда на Община Русе
Ще се възпроизведе възможно най-автентичния вид на страта сграда на Община Русе Снимка: retrobulgaria.com

На редовното си заседание Общински съвет - Русе гласува предложение за конкурс за учредяване право на строеж върху имот - частна общинска собственост, намиращ се на ул. "Княжеска" 7. Това стана в следствие на заявен инвеститорски интерес за възстановяване на старата сграда на Община Русе, известна преди това и като хотел "Ислях хане". 

Темата предизвика продължителни дебати сред общинските съветници, които не постигнаха единодушие около това как трябва да изглежда новата сградс и до колко автентична може да изглежда тя. Александър Неделчев (БСП) направи предложение за отпадане на изискването за възстановяване на автентичния вид на сградата, а изказване в същия дух направи и неговата колежка арх. Силвия Алексиева. Според нея, не е реалистично да се очаква възстановяване на историческия вид на сградата, тъй като при построяването си тя е била замислена като хан (от където и името Ислях хане), а в последствие е променила предназначението и външния си вид за да стане сграда на местната власт. 

Арх. Алексиева направи и предложение да бъде изчакано проектното предложение от страна на инвеститора, след което то ще бъде обсъдено и ако се наложи - променено според историческите документи. 

На противоположно мнение бе д-р Тедора Константинова (ДСБ), според която не трябва да се дава твърде голям "полет на въображението" на проектантите, тъй като така може да се изгуби идеята за реставрация. Арх. Венцислав Илиев пък посочи, че не е възможно със сегашните технологии, материали и методи за строеж да се постигне особено автентичен вид на сграда от 19 век. Той направи и мащабна презентация с архивен снимков материал, с която показа сградата в различните периоди от нейното функциониране.

Изслушан бе и инж. Георги Манев в ролята му на гражданин, който отправи препоръка Общината да се заеме с реставрацията на сградата, след което тя да бъде превърната в "музей на развитието на град Русе".

От всички предложения бе прието единствено това за удължаване срока за проектно предложение. По този начин сградата ще бъде строена според съществуващите от 1998 г. документи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари