"Възраждане" излиза на протест след предложението от френското председателство за РСМ

4
Това съобщи заместник-председателят на комисията Ангел Георгиев от "Възраждане"
Това съобщи заместник-председателят на комисията Ангел Георгиев от "Възраждане" Снимка: Булфото / архив

Престъпление е България да приеме нещо подобно, заяви заместник - председателят на парламентарната комисия по външна политика и депутат от "Възраждане" Ангел Георгиев

Предложението на френското председателство, свързано с ветото за начало на преговорите на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз (ЕС), е получено в комисията по външна политика на Народното събрание в 15:29 часа днес.

Това съобщи за БТА заместник-председателят на комисията Ангел Георгиев от "Възраждане".

Текстът е на английски език и не е от три страници, посочи той. "Отделно аз пътувах, поради тази причина не съм успял да се запозная с него, но разлиствайки видях някои крайно притеснителни неща, например това, че с доста гъвкави и същевременно хлъзгави формулировки, които могат да се тълкуват по различен начин, се говори за малцинства и общности в Северна Македония", коментира Георгиев. Също така и за граждани, които живеят в рамките на държавата и които са част от други нации, като например българите, т.е. македонската страна би могла да тълкува, че българите и македонците са различни народности, нещо, което е абсолютно неприемливо за нас и което е в разрез с историческата реалност, допълни той. По думите му престъпление е България да приеме нещо подобно.

Той посочи, че оттук нататък документът трябва да се обсъди от външната комисия в парламента. Аз съм уверен, че той ще бъде отхвърлен от комисията по външна политика, каза Георгиев. Съответно, ако се стигне до гласуване в Народното събрание, също се надявам да бъде отхвърлен, защото ние от "Възраждане" категорично сме заявили, че сме абсолютно против такива предложения, каза той. Северна Македония трябва да чака, колкото е необходимо, но да се реформира истински и чак след това да влезе в ЕС, смята депутатът от "Възраждане".

Попитан кога се предвижда да бъде първата междуправителствена конференция за начало на преговорите, Ангел Георгиев каза, че първо трябва да се проведе заседание на Съвета по общи въпроси на 21 юни в Люксембург.

При наличие на съгласие по приложените документи френското председателство предвижда и провеждане на междуправителствена конференция на 23 юни 2022 г. на най-високо равнище, каза още заместник-председателят на външната комисия в парламента.

Виждате, че натискът е в посока на това ветото да бъде вдигнато преди края на френското председателство, коментира той.

По темата вероятно ще има и дискусия в рамките на предстоящите на 23-ти и 24 юни среща на върха Европейски съюз - Западни Балкани и заседание на Европейския съвет, допълни Ангел Георгиев.

Депутатът съобщи, че във вторник от 17:00 часа пред Народното събрание от "Възраждане" организират протест и категорично ще се борят с всички сили и средства срещу вдигане на ветото. Той уточни, че решението за протеста е взето след получаването на френското предложение за Северна Македония.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -6
    2
    РУК за Ръша!
    вгъZраждани! Само избиване на такива национални предатели! НА КРАНА!!! Слава Украина!!!
  • -6
    1
    Аби
    Вчера предател, днес Българин.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари