Възможно ли е IT-сектора да се превърне в двигател на русенската икономика?

0

"С подобни събития целим основно развитието на предприемаческата екосистема и IT-общността. На практика ние събираме хора със сходни интереси на едно място и им създаваме условия за обмяна на идеи, да си помагат и така да се оформи една общност, в която всички да се развиват", това заяви Емилиян Енев, един от организаторите на форума "Дигитална България", който се проведе днес в Русенския университет, информира Топ новини.

"Защо "Новият "Златен век" на България е дигитален?", "Животът на един дигитален номад", "Има ли алтернатива на развитието на ИТ сектора в област Русе?" и "Как се стига от иновация към резултати" бяха основните теми във форума, организиран от JUMP Project, Startup Factory и Русенския университет.

"Искаме да пожем, че и в Русе могат да стартират бизнеси, и в Русе има предпоставки за развитие на всеки, който работи усилено. Има го и търсенето на IT-специалисти, защото университетът реално генерира кадри, но пазарът има нужда от повече.

Смятам, че всеки, който иска да се реализира професионално в тази област има предпоставките да го направи. Просто трябва повече системна работа, усилия, време и упоритост", сподели още Енев.

Той добави все пак, че трябва да се направи разграничение от това да се смята, че IT и дигиталните умения са универсална рецепта и всеки трябва да стане програмист или всичко задължително да се виртуализира.

"Искаме да покажем, че всеки един бизнес, който разработва и управлява продукти може да е по-успешен и да няма значение дали се занимава само със софтуерни технологии. Разбира се от друга страна, пресечната точка с IT е навсякъде. Всяка една компания, всеки един бизнес работи с компютри. Затова и искахме да покажем, че дигиталните умения са много полезни и ние трябва да ги развиваме", коментира още Емилиян, който е част от екипа на StartUP Factory, работещ все по-успешно именно в тази посока.

Той бе категоричен, че когато все повече хора се развиват в тази област, като се създават условията това да се случва по-добре и по-бързо, IT-секторът може да се превърне в двигател на местната икономика и да създава въможност за реализация на тези хора.

"Ако можем да направим начин русенски фирми, които работят тук в Русе, да развият услуга, която да предлагат на Запад, така ще вкарат свежи средства в местната икономика. Това ще бъде начинът, по който целият регион може да тръгне нагоре и ще бъде притегателната сила, която да върне хората тук и да бъдат добри, в това което правят", коментира в този дух колегата му от StartUP Factory Мартин Панайотов.

Отчетено бе, че именно работата с дигитални продукти може да донесе най-бързи резултати, защото там нещата се случват с най-малко ресурси в началото, дори и само един компютър, на който се разработва код за нов софтуер.

"Тук обаче следва идеята, че за всеки продукт трябва да пазар и затова следва да се мисли сериозно в тази посока, за да не се хвърлят много усилия за разработката на нещо, което накрая просто няма да е успешно. За да се постигне всичко това обаче, на първо време е необходима общност. За целта ние като StartUP Factory имаме нужда от хора, които да помогнат, най-вече с времето си, за да можем заедно да работим в тази посока - за да може това знание да стигне до максимален брой хора, да ги обучим, да създадем тази общност, в която хората могат да си следват мечтите", каза още Мартин Панайотов.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари