Възкресението на Лазар ни уверява в безсмъртието на душата

1
Това е едно историческо събитие, което ни напомня за божествената сила
Това е едно историческо събитие, което ни напомня за божествената сила

Чрез възкресението на Лазар, Спасителят дава уверение за безсмъртието на човешката душа.

Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ богословът доц. Костадин Нушев по повод християнския празник Лазаровден.

Този празник е много важен в навечерието на Възкресение Христово – Великден. Той се празнува в съботата преди големия празних Вход Господен в Йерусалим. Това е едно историческо събитие, което ни напомня за божествената сила и чудотворство на нашия Господ Исус Христос, който е възкресил от мъртвите своя приятел Лазар, като израз на Своето божествено достойнство и чудотворство от една страна, и като доказателство за възкресението и безсмъртието на човешката душа, заяви доц. Нушев и припомни, че Лазар е бил един от последователите на Исус Христос.

Той е обичал Своя приятел Лазар и когато той се разболял и е завършил своя земен път, Спасителя е казал на своите ученици, че болестта на Лазар е, за да се разкрие Божието всемогъщество и за да повярват те в Божествената сила на Сина Божий. Ето защо и църквата извежда този празник непосредствено преди Възкресение Христово, защото чрез възкресението на Лазар, всъщност Спасителя дава едно уверение за Своите ученици, за апостолите и за всички християни за истината за безсмъртието на човешката душа и за последващото възстановяване на връзката на душата с тялото чрез възкресението“, обясни доц. Нушев.

По думите му в народните предания има припокриване на образи и персонажи, но Св. Лазар – този, който празнуваме като основно събитие на Лазарова събота, е евангелски персонаж, ученик, последовател на Исус Христос от времето на Апостолите. „Според църковното предание, след като е бил възкресен от Исус Христос, е продължил да проповядва Евангелието заедно с другите Апостоли и е завършил своя земен живот на остров Кипър, където е бил поставен от Апостолите като епископ на древната църква“, каза още доц. Костадин Нушев.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари