Важни съвети за оцеляване в жегите

0
В разгара сме на най-горещото време през годината – т.нар. “горещници” – температурите надхвърлят 30 и дори 35 градуса
В разгара сме на най-горещото време през годината – т.нар. “горещници” – температурите надхвърлят 30 и дори 35 градуса Видео: БНТ

В разгара сме на най-горещото време през годината – т.нар. “горещници” – температурите надхвърлят 30 и дори 35 градуса. Чудесно време за почивка край морето, но ако сме в града и ходим на работа – какво трябва да знаем, за да не се превръща лятото в кошмар – отговорите обобщи Диана Тодорова. Вижте видеото.

Изключително неприятно е да боледуваш през лятото – как да се предпазим от летните вируси съветва проф. Татяна Червенякова, директор на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести:
“Не може да се купи една храна за бързо хранене, едно печено пиле и то да престои след това в хладилника 24 часа и да се консумира на следващия ден, тъй като микробното число нараства при нулевата температура в хладилника и дава възможност за разпространение на инфекциите”.

Проверки  за храните на открито

Иван Огнянов произвежда продукцията си в благоевградското село Падеж и ни гарантира, че стоката му е прясна и дори здравословна.

“Хората най-много си купуват козе, масло, сирене, мляко, мътеница. – Сега като е топло това мляко няма ли да се развали? – Не, няма… що остане, връщаме го и го правим на извара”, обяснява Иван Огнянски.

Божко Костадинов продава яйца от пуйка, казва че са полезни, защото са с по-ниско съдържание на холестерол.

“Аз ги държа в хладилника и те са от два три дена някои се току продадат, някои си ги изконсумирам аз”, казва Божко Костадинов.

Мнозина са свикнали и си купуват от пазара и не се притесняват за качеството дори в най-горещите летни дни.

“Естествено, от домашното по-хубаво няма… стоката не се задържа, достатъчно малко е, за да се продаде за деня”, твърди Гаврил Соколов.

От Агенцията по безопасност на храните обаче казаха, че не гарантират за качествата на тези продукти, затова при покупка всеки човек сам поема риска.

Д-р Димитър Малиновски -Контрол по храните ОДБХ – Благоевград: Тези продукти трябва да са в хладилни условия при температура от 0 до 4 градуса, има голяма опасност от разваляне и развитие на патогенни микроорганизми и съответно настъпване на хранителни инциденти.

Продажба на открито за сега се позволява само за сурово мляко, но не и за яйца, кашкавал или сирене.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари