Във всички училища в България звучи песента на Габи

1
Цветът на надеждата - Габриела Йорданова от Русе
Цветът на надеждата - Габриела Йорданова от Русе

„Във всички училища в страната вече звучи българската песен за Детска Евровизия 2015 вместо традиционния училищен звънец“.

Това обяви днес образователното министерство. Инициативата, обясни МОН, е посветена на домакинството на България на песенния конкурс и министерството става партньор на БНТ в нея.

„Цветът на надеждата”, в изпълнение на 12-годишните Габриела Йорданова от Русе и Иван Стоянов от Бургас ще бъде „специалният поздрав към българските ученици от днес до края на месец ноември“, се казва в прессъобщението. В края на ноември (21) в столичната зала „Арена Армеец“ предстои финалът на детския конкурс, на който за пръв България е домакин.

Стартът на кампанията беше даден днес в столичното 134 СОУ (еврейското училище). „Така посланието за надеждата и мечтите ще стигне до всички български ученици чрез тази обща инициатива.

Ежедневно се срещам с толкова млади и вдъхновяващи хора. Една част от тях ще вземат участие в шоуто на 20-и и 21-ви ноември. Но виждам и силното вълнение и очакване на още толкова много деца, които ще бъдат наша публика. Горда съм, че това домакинство се превърна в национална кауза, която ни обедини в името на това да представим България и нашите талантливи деца пред света”, каза генералният директор на БНТ Вяра Анкова.

„Благодаря на обществената медия и за подаръка, който направиха на българските ученици. Инициативата показва, че децата на България са с прекрасни гласове и сърца и ще продължат да разнасят славата на страната ни по света”, каза зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева.

„Посланието на тазгодишния конкурс към младите хора е да продължават да откриват своята музика, да мечтаят по-смело и да създават нови приятелства“, възторжено заявиха от МОН.

Целта е повече от очевидна: учениците масово да чуят българската песен за конкурса и на финала да гласуват за нея и да вдигнат шансовете й. Така вероятно ще се оправдае огромният (по информация на „Труд“ – 2 милиона евро) разход на БНТ по домакинството на „Детската Евровизия“. От което Италия се отказа с мотив липса на пари.

Това „национална кауза“ ли е? Не повече от мачовете на Григор Димитров, Кубрат Пулев, волейболните национали. По тази логика когато Пулев се готвеше за мача с Кличко, МОН да смени учебния звънец с боксов гонг.

С цялото ми уважение към децата и таланта им, „Евровизия“ – и детската, освен конкурс за таланти е и комерсиален тв формат. В който партньори са и bTV, и продуцентската къща на Слави Трифонов „Седем осми“. През „Шоуто на Слави“ мина и конкурсът за българския финалист, а Трифонов и екипът му са автори на музиката за „Цветът на надеждата“. А един тв формат печели от тв реклама.

Освен „национална кауза“, инициативата е и реклама на едно тв предаване в училищата, където реклама не би трябвало да има. Находчиво от страна на продуцентите.

И странно от страна на МОН, което само преди няколко дни обяви, че намалява наполовина часовете по музика и изкуство в гимназиите.

„Подаръкът за учениците“, за който министерството благодари, е като онзи подарък, който наскоро киностудиото Nu Boyana направи на Министерството на туризма – реклама на България със Силвестър Сталоун, Салма Хайек и други кино звезди. А всъщност на Nu Boyana.

Явно публичните институции са добър рекламен канал. Ами поне да вземат пари за това – като МВР за частната охрана!

Ето един друг музикален подарък – не за учениците, не и за учителите, а специално за МОН. Министър Танев, зам.-министър Кастрева, enjoy!

Източник: Ureport
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари