Във Фейсбук: Българи предлагат личните си имоти, за да помогнат на бедстващи украинци

4
Хиляди хора са готови да помогнат и с пари, транспорт, храна и дрехи за бежанците у нас
Хиляди хора са готови да помогнат и с пари, транспорт, храна и дрехи за бежанците у нас Снимка: Фейсбук

Българи, които имат имоти на село, ваканционни къщи и свободни жилища, предлагат подслон и храна за бежанци от Украйна.

Вече е създадена и специална Фейсбук група, в която всеки може да предложи помощ за украински бежанци – квартира, изхранване, консумативи, работа, финансова помощ, преводи, юридически и други услуги. Само за два дни от създаването си, групата Допомога українським біженцям в Болгарії/Помощ за украинските бежанци е събрала близо 16 000 членове, пише agronovinite.com.

Теодора Георгиева предлага подслон за 10-12 души в с. Българево, общ. Каварна, като е готова да осигури храна и дрехи. „Ще съдействаме за намиране на работа. Можем ако е необходимо да ги вземем от някое място с наш транспорт“, пише тя до Центъра на бесарабските българи в България. Йонка Енчева е готова да подслони 4-5 бежанци в къща в село на 50 км от Варна. „Обзавеждането е старо, но има всички неща от първа необходимост: баня,бойлер,хладилник, пералня, съдомиялна, телевизор, посуда, готварска печка, легла“, посочва тя.

Стефан Костадинов е готов да приеме семейство с деца в Карлово. „Разполагам с етаж, състоящ се от две спални, кухня, баня и тоалетна, осигурявам всичко необходимо“, допълва Костадинов. Стефан Акрабов предлага да подслони шестима души във ваканционната си къща край Созопол, като е готов да поеме и разходите им за храна. Нина Гиргинова осигурява подслон за 6 души в къщата си с село Средно Градище, а Иво Немски е обявил дома си в Троян за нуждаещо се семейство с деца от Украйна. Ели Георгиева предоставя къщата си в Дупнишко за украински бежанци и предлага да ги превози от София до селото.

Стотици българи от цялата страна предлагат да отворят и градските си домове, за да помогнат на бежанци. Някои дори са готови да споделят жилищата си с нуждаещи се хора. „Ние сме от Силистра. Можем да приемем семейство с малки деца, понеже ние имаме малки деца. Ако пристигнат в Русе, има възможност да ги приберем от граничния пункт с наша кола. Апартаментът ни не е много голям, но важното е че ще имат подслон. Ще го обитаваме заедно“, пише Росица Иванова. Виктор Миков от София предлага стая за двама в жилището си в София.

В помощ на бежанците от Украйна е създадена и специална платформа BG4UA за желаещи да станат доброволци или дарители, за украинци, които вече са в България, но нямат подслон, както и за жители на Украйна, които искат да се евакуират и търсят помощ. Сайтът е създаден от базирани в България предприемачи, членове на технологичната общност и приятели на Украйна. Българите, предлагащи помощ за украински бежанци, могат да го направят и във Фейсбук групата Help & Shelter for Ukraine.

Хиляди хора са готови да помогнат и с пари, транспорт, храна и дрехи за бежанците у нас
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Мими
    Похвално е ,че тези българи са добри хора.Винаги в такива ситуации се питам за 2 неща .Дали на българите ако са в беда ще им се помогне? Защо българи не помагат на българи в беда т.е. не сме единни?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари