Васил Велев: Рязкото увеличаване на минималната пенсия обезсмисля осигуряването върху реалните доходи

1
Това е ясен сигнал – осигурявай се на минимална заплата, защото накрая ще получаваш една и съща пенсия
Това е ясен сигнал – осигурявай се на минимална заплата, защото накрая ще получаваш една и съща пенсия

Правителството си представя възстановяване на икономиката през следващата година

„За да се прецени дали едни мерки са адекватни и на място, трябва да имаме общата представа. Нямаме такава правителствена икономическа рамка. Може би ще бъде публикувана след няколко дни, тъй като бюджетът до края на месеца трябва да бъде внесен в парламента”, коментира в NOVA какво ще се случи с икономиката на страната във времена на криза финансистът Любомир Дацов.

Според него разходите не са насочени с точно определена цел. Това, за него, означава, че правителството си представя възстановяване на икономиката през следващата година и кризата да е отминала. Според него тези параметри са оптимистични. Тезата му подкрепи и председателят на АИКБ.

„Тези пари ги няма и няма да бъдат произведени през следващата година. Тази година имаме значителен БВП – ние го прогнозираме между 3,5 до 5,5%. Тези няколко милиарда в повече разходи ще доведат до дефицит в бюджета, което ще доведе до заем”, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Според него сегашният заем ще стигне, ако не се прибегне до превъоръжаване и няма други непредвидени разходи. За него редица от тези увеличени разходи са погрешни и се правят по неправилен начин.

„Рязкото увеличаване на минималната пенсия обезсмисля осигуряването върху реалните доходи. Това е ясен сигнал – осигурявай се на минимална заплата, защото накрая ще получаваш една и съща пенсия. Минимална пенсия въобще не трябва да има, пенсията е такава, за колкото си се осигурил. Когато пенсията е толкова малка, че не може да се живее нормално с нея, тогава влиза в сила социалното подпомагане”, обясни Велев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

На плажа, два шезлонга и чадър са 100 лева. Не са скъпи. И в ИКЕА са толкова…

Харесай Дунавмост във Фейсбук