Върховни съдии решават дали да изпратят на КС казуса "Карадайъ-Пеевски"

0
Десислава Иванчева е подала жалба
Десислава Иванчева е подала жалба Снимка: Flashnews.bg

Пленум на съдиите от Върховния административен съд (ВАС) ще се проведе в сряда от 15.30 часа, съобщиха от съда.

Заседанието е по повод постъпила жалба от Десислава Петрова Иванчева, регистрирана като независим кандидат за член на Европарламента, против законността на избора на Атидже Байрямова Алиева и Искра Димитрова Михайлова, и двете от листата на ДПС. Двете заместиха Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски като евродепутати, след като двамата се отказаха пред ЦИК. След това комисията обяви Алиева и Михайлова за избрани за членове на ЕП.

Върховните съдии трябва да вземат решение дали да бъде сезиран Конституционният съд с мотивирано искане да се произнесе по законността на избора на член на Европейския парламент от Република България.

Според Десислава Иванчева зачетените от ЦИК заявления на Карадайъ и Пеевски да оттеглят по същество съгласието си за участие в изборите след провеждането на самите избори представлява институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната. "Решение № 456-ЕП/31.05.2019г. на ЦИК, с което тези заявления за оттегляне на съгласие се зачитат, нарушава Конституцията на Република България и по-специално текста на чл.57, ал.2 от КРБ, който не допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други", пише в жалбата. 

Върховният административен съд е носител на правото да оспори законността на проведените на 26.05.2019 г. избори за членове на Европейския парламент от Република България, както и законността на избора на отделен член на Европейския парламент от Република България.

Съгласно чл. 394, ал. 2 от Изборния кодекс ВАС може да сезира КС въз основа на постъпило в срок (чл. 394, ал. 1 от ИК) оспорване от кандидатите за членове на Европейския парламент от Република България, партиите, коалициите и лицето, което представлява инициативния комитет, регистрирали кандидати в изборите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари