Въпреки забраната, в София провеждат Луковмарш

0
Появиха се противници, които скандират "Не на фашизма"
Появиха се противници, които скандират "Не на фашизма" Снимка: БНТ

Със заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова е прекратено провеждането на Луковмарш

Въпреки това събралите се да почетат паметта на генерал Христо Луков се отправиха под засилена полицейско присъствие към улица "Тракия", където има паметна плоча, предаде БНТ

Появиха се противници на Луковмарш, които скандират "Не на фашизма". Полицията не позволява двете групи да се доближат една до друга и пренасочи маршрута на участниците в шествието по друг маршрут.

От Столична община съобщиха, че шествието отново не е съгласувано с нея, а единствено поднасянето на цветя на улица "Тракия".

И този път Столичната община е забранила провеждането на факелното шествие, но тя е била отменена от Административния съд. От Върховната административна прокуратура сезираха общината и СДВР да предприемат мерки за опазване на обществения ред по време на Луковмарш.

Снимка: БНТ

Вчера от парламентарната трибуна "Продължаваме промяната", БСП, ДПС и ГЕРБ се обявиха против провеждането на шествието. А днес от посолството на САЩ в България изразиха пълна подкрепа към Министерството на външните работи, противопоставило се провеждането на Луковмарш.

Снимка: БНТ

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Ген.Луков - "Луков марш"
    Според историци генерал-лейтенант Христо Луков не може да бъде определен като изповядващ идеологията на фашизма или нацизма. Такава теза например застъпва доц. Лъчезар Стоянов от НБУ в медийно интервю от 2012 г. Историкът Николай Поппетров от Института за исторически изследвания на БАН, който е изследовател на десните движение през първата половина на ХХ, също отбелязва, че няма запазени доказателства генерал-лейтенант Христо Луков да е изповядвал антисемитски идеи. В началото на 1943 г. нелегалната Българската комунистическа партия (БКП) взема решение за физическо отстраняване на определени лица срещу евентуално включване на България във войната срещу Съветския съюз. На 2 януари по съветската радиостанция „Христо Ботев“ Вълко Червенков остро критикува общественици като Христо Луков и Никола Жеков, обвинявайки ги, че подготвят присъединяване на България към Германия, подобно на австрийския Аншлус. Изготвен е списък на хора, които трябва да бъдат убити, в който влиза и запасният ген. Христо Луков. Решението е предадено от секретаря на окръжния комитет на БКП в София Методи Шаторов на ръководителя на бойните групи в града Славчо Бочев (наречен Радомирски), който възлага убийството на ген. Луков на Иван Буруджиев и Виолета Якова. Провежданото в памет на генерал-лейтенант Христо Луков ежегодно шествие „Луковмарш“ е набеждавано като събитие, насърчаващо неонационалсоциалистичестки и ксенофобски идеи и настроения най-вероятно именно от наследниците на Българската комунистическа партия (БКП), днешната Българската социалистическа партия (БСП) и нейните производни от ДС.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари