Ваня Григорова посочи как да се спре спекулата с олиото

1
Нужни са регулации, които не позволяват на производителите да задържат продукцията по складове, за да печелят от удвояване на цените впоследствие
Нужни са регулации, които не позволяват на производителите да задържат продукцията по складове, за да печелят от удвояване на цените впоследствие Снимка: NOVA, стоп кадър

У нас дефицитът може да бъде избегнат, ако бъдат наложени мерки за ограничаване на износа на слънчоглед

Горива, торове, автомобилни компоненти, пшеница, слънчоглед... Трудно може да се опише накратко цялата верига от ресурси и стоки, която въздейства върху крайните цени за българските потребители. Псевдоинтелектуалци побързаха да се присмеят на хората, че изпадат в паника, но същото го виждаме и в други държави членки на ЕС.

Така например:

- масово в Германия олио просто няма;

- в Испания и Холандия са въведени ограничения за количества, които могат да се закупят. Според някои източници, в Холандия запасите ще бъдат изчерпани в следващите 4 седмици;

- преди два дни бяха публикувани батални сцени във френски магазини отново за олио.

В същото време България е водеща по износ на слънчоглед. У нас дефицитът може да бъде избегнат, ако бъдат наложени мерки за ограничаване на износа на слънчоглед. За тежки регулации, които не позволяват на производителите да задържат продукцията по складове, за да печелят от удвояване на цените впоследствие.

Това е само един от примерите защо се налага да преминем към значителен контрол над т.нар. пазар, ако искаме да гарантираме наличието на стоки от първа необходимост в страната. Същото се отнася и за ограничението на износа на електроенергия.

Ваня Григорова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари