Валери Симеонов сезира прокуратурата за корупционна схема

0
Тази сделка трябва да бъде незабавно прекратена, тя е абсолютно корупционна
Тази сделка трябва да бъде незабавно прекратена, тя е абсолютно корупционна Снимка: БГНЕС

Обществена поръчка, възложена от мини „Марица Изток – 2“, ще бъде дадена на прокуратурата, съобщи вицепремиерът Валери Сименово.

Той обясни, че първоначалната заложена цена за доставката на варовик е била 15 лева на тон, но на 1 септември сумата е била едностранно завишена от дружеството и през Българска стокова борса веднага е сключена сделка за доставката на два пъти по 1.2 млн. тона варовик на цена от 21 лева за тон.

Валери Симеонов – вицепремиер: „Изведнъж предния ден променят цената и на другия ден сключват сделка, без да са уведомени никои от участниците по надлежния ред, освен двамата служебни печеливши“.

Другото нарушение е свързано с това, че фирмата не е внесла дори депозит. Валери Симеонов ще се срещне и с шефа на Комисията по стокови борси и тържища. Ще бъде сигнализирана и прокуратурата, а сделката трябва да бъде незабавно прекратена, категоричен бе вицепремиерът.

Валери Симеонов – вицепремиер: „Тази сделка трябва да бъде незабавно прекратена. Тя е абсолютно корупционна сделка, защото смисълът на търсенето на определена цена през борсата е това да има състезание, да има конкуренция. Какъв е смисълът на закона за обществените поръчки. Едно държавно предприятие си определя с кого да си сключи сделка. Вдига цената с 6 лева – това е 35% повишава цената и сключва договор преди другите да са разбрали, че нещо е станало“.

Губещи освен предприятията, които не са успели да участват в надправарата за обществената поръчка, е и самото предприятие.

Валери Симеонов – вицепремиер: „Загубите са пъровначалният размер на сделката е около 46 милиона. Тук става въпрос с повишаване на 35%. Най-общо става загуба за 12-15 милиона. Това са загуби, които ще плати едно губещо дружество“.

Проверките по случая продължават и нещата няма да бъдат оставени така, категоричен беше вицепремиерът Валери Симеонов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари