Валери Симеонов: Изправям се срещу Васил Божков като дърво в гора с други дървета

2
Има и други дървета, такива, които стоят стабилно пуснали корени, като министър-председателя Бойко Борисов
Има и други дървета, такива, които стоят стабилно пуснали корени, като министър-председателя Бойко Борисов Снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на парламента Валери Симеонов бе гост в предаването "Беновска пита" по Канал 3.

Лидерът на НФСБ коментира темата за внесените от него поправки в Закона за хазарта. Припомняме, през седмицата на заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси с 11 гласа "за" бе приет на първо четене внесения от Симеонов Проектозакон за промени в Закона за хазарта. Те бяха подкрепени от управляващите, а БСП и ДПС решиха да се въздържат. С промените се забранява организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица или обекти или вериги от обекти без съответния лиценз.

Текстовете предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, да могат да се организират само от Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ след получаване на съответния лиценз. Проектозаконът дава възможност в срок до 30 дни от влизане в сила, организаторите, чиито лицензи ще бъдат прекратени, са длъжни да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент.

Илиана Беновска: Закона за хазарта. Не Ви ли е страх, че Ви „хвръкне главата“?

Валери Симеонов: Не очаквах от такава изискана дама като Вас такъв брутален, мутренски език и подход, как може да разсъждавате така? Цивилизовано общество, България е европейска държава, а Вие да говорите за „хвръкване на глави“. Недопустимо е! Освен това в случая са засегнати интересите на един изискан джентълмен, бизнесмена Васил Божков, аз не допускам даже да помислят такива работи, да му минават такива мисли през главата.

Илиана Беновска: Аз не съм казала, че цитирам Божков, но се изправяте, г-н заместник-председател на Народното събрание, като „сам стрък в полето“ срещу много финансови интереси и различни пластове.

Валери Симеонов: Бих продължил Вашето поетично сравнение не като „стрък в полето“, а по-скоро като „дърво в гора“.

Илиана Беновска: Кой още е в гората?

Валери Симеонов: Има и други дървета, такива, които стоят стабилно пуснали корени, като министър-председателя Бойко Борисов. Като дърво, пуснало дълбоки корени, е също финансовият министър Владислав Горанов, министър Красен Кралев и т.н. Както и цялата група хора, които се занимават ангажирани са с проверките, това са хората от прокуратурата, това са хората от АДФИ, това са всички тези хора, които съблюдават спазването на законите, които са на категорична позиция, както и аз, че лотарията трябва да бъде одържавена. Не сме малко, ние сме цяла „гора от дървета“.

Илиана Беновска: Тоест, „моторна резачка“, ако продължим със сравненията, не може да отреже тази „гора“?

Валери Симеонов: Няма такава „резачка“, такава „резачка“, която да отреже държавността или да ликвидира държавата няма.

Илиана Беновска: С Божков срещал ли сте се, с Васил Божков, този изискан джентълмен?

Валери Симеонов: Да, с този изискан джентълмен се срещнах в средата на 2018 г., когато внесох първия законопроект за промяна в Закона за хазарта. Използвам повода за да припомня, че тази акция, която в момента провеждаме, е продължение на тази, която започнах преди година и половина. Просто, сега, е най-подходящият момент, затова продължих разширяването на ограничителните клаузи в моето предложение в закона. Срещнах се с „изискания джентълмен“, той дойде в моя кабинет, когато бях вицепремиер, поговорихме си, обсъдихме казуса, разговорът беше на ниво.

Илиана Беновска: А, днес, срещали ли сте се  с Васил Божков?

Валери Симеонов: Днес ли?

Илиана Беновска: Говоря за сегашния момент, в който се говори за промени.

Валери Симеонов: Не. Не е поискал среща. Аз също не изпитвам нужда да се срещам с него. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари