Валери Симеонов: Да не се правим, че не виждаме как една и съща лъжичка се пъха в устата на тоз и на оня

0
Трябва да дадем законовата възможност и правото на институциите да си вършат работата при извънредно положение
Трябва да дадем законовата възможност и правото на институциите да си вършат работата при извънредно положение

Валери Симеонов: Трябва да дадем законовата възможност и правото на институциите да си вършат работата при извънредно положение

„Смятаме, че в този закон чисто тезисно трябва да се даде възможност и свобода на институциите да си вършат работата“.

Това заяви зам.-председателят на НС и лидер на НФСБ Валери Симеонов по време на обсъждането в пленарна зала днес на Закона за мерките по време на извънредно положение.

По думите му може най-общо да се определи, че Народното събрание дава право за ограничаване и спиране на дейността на заведения, търговски обекти, образователни институции и органи, и дейности, свързани с това, масови мероприятия, задължително в това число и религиозни.

„Не трябва да се правим, че не виждаме как една и съща лъжичка се пъха в устата на тоз и на оня и след това си говорим, че тя била свещена и нямало да допринесе за разпространяване на заразата“, каза Валери Симеонов.

Той подчерта, че задължително ще трябва да се вкара и още нещо – правото за ограничаване на свободното движение на хора, моторни превозни средства, включително и въвеждане на полицейски час, което институциите да имат възможността да преценяват и прилагат.

„Защото виждаме как държави, които са закъснели след България с въвеждането на извънредно положение прилагат тези мерки – малко панически, малко на пожар – но правилно“, добави Валери Симеонов.

„Чисто и просто да се даде правото на институциите да са свободни във вземането на мерки. Така, както в една ситуация на война Народното събрание не определя часа, мащаба и посока на военните операции, а тази отговорност е възложена на щаба, който ръководи действието на въоръжените сили. Ние сме, както всички казахме вече няколко пъти, сме в състояние на война с един невидим враг, така че ситуацията е почти аналогична“, каза още зам.-председателят на НС.

„Отново ще кажа - всички тези текстове не трябва да са толкова детайлни, а просто Народното събрание да приеме да гласува едни общи постановки, като дава съответно възможност за свобода на действие на съответните институции. Да опростим този закон, но да дадем ясни правомощия на съответните институции да действат в режим на извънредно положение, призова колегите си Валери Симеонов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари