Валентин Вацев: Доган подпря Пеевски с още една дъга, за да се получи арка

1
Турската и руската зона на влияние и контрол се пресичат на българска територия, заяви анализаторът
Турската и руската зона на влияние и контрол се пресичат на българска територия, заяви анализаторът Снимка: Ани Петрова / БНР

Турската и руската зона на влияние и контрол се пресичат на българска територия, заяви анализаторът

Ахмед Доган подпря Делян Пеевски с още една дъга, за да се получи арка.

С това обобщение започна коментара си в ефира на БНР анализаторът доц. Валентин Вацев и уточни, че не вярва на това, че "доброто кадрово назначение решава големите проблеми".

Той изказа мнение, че от няколко дни "догановедите и доганолозите пребивават в истинска възбуда":

"Появи се цяла херменевтична наука за това какво ни казва Доган".

Според доц. Вацев предстои интересен сюжет - кой от двамата съпредседатели на ДПС - Делян Пеевски или Джевдет Чакъров - ще бъде по-голям и авторитетен:

"На мен ми е по-любопитно кой от двамата заповядва по-авторитетно, кой блъска по масата по-шумно. Това е реторичен въпрос, но трябва да се изговори".

По думите на геополитическия анализатор "две бивши империи, които сега възстановяват своята зона на контрол и влияние, сега намират своите пресечни точки на българска територия":

"България е била в зоната на контрол и влияние и на Турция, и на Русия. Този въпрос трябва да се реши, но не с вестникарски статии и не с диалектика на проконсулите и на диктаторите. Този въпрос трябва да се реши, когато Доган сложи в торбичката си хляб, сирене и глава лук и отпътува за Москва. Но с влак, а не със самолет, защото видяхме какво стана с Пригожин".

Валентин Вацев смята, че Русия е "голяма, могъща, насъщна и продуктивна геополитическа сила, която тепърва ще разгръща своите геополитически ходове и на Балканите":

"Сега няма конфликт Русия - Турция и на мен ми е ужасно интересно и това е страшно важно да се види дали Русия, или Турция ще разпростре своята зона на контрол и влияние над Източна Румелия. ... Къде ще минава геополитическата граница между евроконтинентализма (в който е Русия) и евроатлантизма. ... Балканите са много специална зона - не са континенталистка територия, но не са и атлантическа. Балканите са особено сърце на Източна Европа. Който контролира Балканите, контролира Източна Европа, а който контролира Източна Европа, контролира цяла Европа, а оттам и континента. Това са геополитически аксиоми, които са очевидно".

Според анализатора на евроатлантизма "не му е писано да стане водеща геополитическа доктрина на Балканите".

В предаването "12+3" доц. Вацев прогнозира победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през ноември, след което Съединените щати ще трябва "да сменят под прав ъгъл линията си на развитие":

"Американският политически елит ще се откаже не много охотно от радикалния експанзионизъм и ще се върне в обратната фаза - радикален изолационизъм".

Във връзка с продължаващата война на Русия в Украйна, Валентин Вацев коментира, че "големият проблем на войната се е пренесъл вътре в украинското общество и вътре в руското общество, а на фронта всичко е спокойно, тиха позиционна война".

Има начин така да се победи, че да съжаляваш след това, каза анализаторът в коментар на очакваната победа на Владимир Путин на президентските избори в Русия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари