Ваксината на Moderna дава имунитет от 3 месеца срещу коронавируса

0
Това би я превърнало в сезонен медикамент срещу вируса
Това би я превърнало в сезонен медикамент срещу вируса

Това би я превърнало в сезонен медикамент срещу вируса

Ваксината на Moderna срещу коронавируса, за която наскоро беше доказано, че има 94 процента ефикасност, кара човешката имунна система да произвежда мощни антитела, които издържат поне три месеца, показва проучване, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Изследователи от Националния институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID), който е участвал в разработката на лекарството, са изследвали имунния отговор на 34 възрастни участници, млади и по-стари, от първия етап на клинично изпитване.

В New England Journal of Medicine те заявиха, че антителата, които спират вируса SARS-CoV-2 да не нахлуват в човешките клетки, „намаляват леко с течение на времето, както се очаква, но остават повишени при всички участници 3 месеца след ваксинация".

Ваксината, наречена mRNA-1273, се прилага в две инжекции с интервал от 28 дни. Въпреки че броят на антителата избледнява с течение на времето, това не е задължително причина за безпокойство.

Директорът на NIAID Антъни Фаучи и други експерти заявиха, че е много вероятно имунната система да запомни вируса, ако бъде повторно изложена по-късно и след това да произведе нови антитела. Обнадеждаващо, проучването показа, че ваксината активира определен тип имунни клетки, които трябва да помогнат в така наречения отговор на паметта, но само по-дългосрочното проучване ще потвърди дали това наистина е така.

Ваксината на Moderna ще бъде оценена от консултативен комитет на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на 17 декември и скоро може да бъде включена за спешно одобрение. Подобно на друга ваксина, произведена от Pfizer и BioNTech, тя се основава на нова технология, която използва генетичен материал.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Обикновен работен ден на ВИК - Русе.
Бригадир се обръща към работниците:
- Засега копайте тук, а аз ще ида да проверя къде трябва...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари