Ваксина бори лошия холестерол

0
естовете върху мишки и маймуни показат, че ваксината води до значително намаляване на концентрацията на холестерол в кръвта
естовете върху мишки и маймуни показат, че ваксината води до значително намаляване на концентрацията на холестерол в кръвта

Холестеролът в тялото изпълнява важна роля при производството на витамин Д, хормони и други молекули, които подпомагат храносмилането.

Когато обаче протеинът PCSK9, който регулира нивата му в кръвта, задържи твърде много холестерол, артериите започват да се запушват, а това увеличава риска от заболявания и сърдечен удар.

Изследователи са разработили ваксина, която блокира активността на протеина. 
Лекарството намалява нивото на холестерол при опити с животни, което дава надежда, че то може да се окаже евтин и ефективен метод за предотвратяване на опасно високите нива на холестерол и при хора, предаде 'Фокус".
Един от най-често използваните медикаменти за намаляване на т.нар. “лош” холестерол е ензимът статин.

Милиони хора приемат статин, но лекарството има редица странични ефекти, а наред с това е скъпо. Учени от Университета в Ню Мексико и от Националния здравен институт в САЩ са създали ваксина, която предлага евтина алтернатива.

Тя също се прицелва към протеина PCSK9, като съдържа подобна на вирус частица, която носи антигенен пептид. Тестовете върху мишки и маймуни показат, че ваксината води до значително намаляване на концентрацията на холестерол в кръвта.

Екипът е подал заявление за патент, а междувременно продължава да проучва ефекта на лекарството върху маймуни и търси комерсиални партньори за по-нататъшното разработване на технологията.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари