В УМБАЛ "КАНЕВ" се сдобиха с апарат, показващ 360-градусова картина на съдовете

3
Така се прави изключително прецизна диагностика на засегнатите съдове, без да е нужно използването на контрастно вещество
Така се прави изключително прецизна диагностика на засегнатите съдове, без да е нужно използването на контрастно вещество Видео: Русе Медиа

Нов ултразвуков апарат с 360-градусова визуализация помага на съдовите хирурзи от УМБАЛ „Канев“-Русе в диагностиката

 Така са успели да разберат и лекуват проблема на 27-годишен мъж, който близо 10 години се бори с рана на крака, която не зараства, разкрива Русе Медиа

Скенерът е показвал, че има притискане на голямата вена на левия крак,но едва с новия апарат IVUS (intravascular ultrasound) специалистите от отделение „Съдова хирургия“ успяват точно да идентифицират мястото на стеснението и причината за това – артерия, която минава върху нея и я притиска, което води до увеличаване на налягането във вената и отваряне на рани. Така е поставена диагнозата Синдром на Мей Търнър, обясни д-р Стоян Генадиев. Той уточнява, че Синдромът на Мей Търнър представлява между два и пет процента от венозните разстройства на долните крайници и е труден за диагностициране.

Апаратът IVUS обаче позволява с помощта на ултразвук да се направи 360-градусова визуализация на вътрешността на съдовете, което води до изключително прецизна диагностика на засегнатите съдове, без да е нужно използването на контрастно вещество. Тази технология допълнително  подобрява качеството на безкръвните процедури, които заемат около 60 % от обема  на дейността на отделение “Съдова хирургия”. Д-р Стоян Генадиев и неговите колеги от отделението са уверени, че този апарат е още едно „оръжие“ в борбата срещу основната причина за смъртност у нас, а именно атеросклерозата.

Интраваскуларен ултразвук е изследване, при което чрез миниатюрно ултразвуково устройство, прикрепено към върха на специален катетър, се получава информация за даден кръвоносен съд по време на операция. Ултразвуковото устройство е подвижно и се върти. Свързано е с анализиращ компютър и монитор.

Съдовата хирургия в Университетската болница „Канев“ е от малкото отделения в страната с такава модерна техника, която освен за диагностика помага за установяване на резултатите от предприетите медицински процедури и за проследяване на състоянието на съдовете. Изследването с вътресъдовия ултразвук се осъществява само с местна упойка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари