Стотина протези годишно поставят ортопедите от УМБАЛ "Канев" в Русе

0
По повод на годишнината клиниката организира едноседмична кампания от 31 май до 4 юни, в която ще се извършват прегледи на пациенти с проблеми в коленните и тазобедрените стави
По повод на годишнината клиниката организира едноседмична кампания от 31 май до 4 юни, в която ще се извършват прегледи на пациенти с проблеми в коленните и тазобедрените стави Видео: Русе Медиа

Около 100 протези годишно поставят специалистите от клиниката по ортопедия и травматология към Университетската болница "Канев" в Русе

Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Канев“-Русе отбелязва 45 години от поставянето на първата изкуствена тазобедрена става в болницата. Операцията е била извършена от тогавашния завеждащ отделение проф.Кольо Кожухаров, а в последните 10 години екипът ортопеди поставя по 100-120 протези годишно, сподели началникът на клиниката доц.Севдалин Ангелов пред Русе Медиа. 

По повод на годишнината клиниката организира едноседмична кампания от 31 май до 4 юни, в която ще се извършват прегледи на пациенти с проблеми в коленните и тазобедрените стави. Интересът е огромен, като само за два дни часовете са били запълнени. След преглед на пациентите и на документацията им, при необходимост ще бъдат направени и рентгенови снимки, които ще бъдат безплатни. Болните, които екипът прецени като най-подходящи за поставяне на изкуствена става, с тяхно съгласие, ще бъдат оперирани седмица по-късно.

Въпреки че Здравната каса не заплаща 100 % импланта, фирмите, които се включват в инициативата, ще доплатят и пациентите няма да дават пари. Ще бъдат подарени три изкуствени стави – 1 колянна и 2 тазобедрени, като ще бъде изтеглена томбола измежду преминалите прегледи в кампанията.

Студентите по кинезитерапия от Русенския университет са се ангажирали да извършват рехабилитация на оперираните в рамките на един месец.

Отделно на всички, преминали през кампанията, ще бъдат раздадени специални брошури, свързани с протезите и операцията по поставянето им – кога, при какви условия се прави, какво е поведението на пациента след операцията и какви упражнения трябва да изпълнява.

Ортопедите от УМБАЛ „Канев“ споделят, че развиват протезирането, макар и да не са специализиран център. Почти всяка втора фрактура е свързана със счупване на бедрената шийка, а пациентите имат доста съпътстващи заболявания и ако не бъдат изправени отново на крака, това може да е фатално.

Гордост за русенските ортопеди е и въведеното от тях колянно протезиране заедно с учебника „Първична тотална колянна артропластика”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари