В УМБАЛ "Чирков" поставиха протеза на сънната артерия на пациент

1
71-годишният Стефчо Илиев е изписан на втория следоперативен ден в отлично общо състояние
71-годишният Стефчо Илиев е изписан на втория следоперативен ден в отлично общо състояние Снимка: УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“

71-годишният Стефчо Илиев е изписан на втория следоперативен ден в отлично общо състояние

71-годишният Стефчо Илиев страда от болест на Паркинсон, има хронично обструктивна белодробна болест, хипертонично сърце и е прекарал остър миокарден инфаркт през 2020 година. Преди няколко дни той постъпва в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ със силно главоболие, световъртеж, нарушение в равновесието и припадъци.

Специалистите по съдова и ендоваскуларна хирургия установяват високостепенно стеснение на общата сънна артерия и силно нагъване на вътрешната сънна артерия, което води до забавяне на кръвотока към мозъка.

След диагностиката, съдовите хирурзи пристъпват към операция. По време на хирургичната интервенция те заменят общата сънна артерия с протеза, вътрешната и външна сънни артерии са издърпани, така че да се намали удължението им, направена е обща площадка между тях и са пришити към поставената протеза.
По този начин е възстановен изцяло кръвотока, преодоляно е голямото стеснение на общата сънна артерия, преодоляно е и удължаването на вътрешната сънна артерия, което допълнително забавя кръвоотока към мозъка.

Кардиолозите на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ също откриват патологии в областта на сърцето на Стефчо Илиев и извършват холтер ЕКГ, след което променят кардиологичната терапия, която до момента той е приемал.

Пациентът е изписан на втория следоперативен ден в отлично общо състояние.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари