Защо пациентите с Паркинсон трябва да доплащат за безплатна терапия?

0
Хората, страдащи от болестта, трябва да доплащат 6000 лева за устройство за дълбока мозъчна стимулация, което досега е било осигурявано безплатно
Хората, страдащи от болестта, трябва да доплащат 6000 лева за устройство за дълбока мозъчна стимулация, което досега е било осигурявано безплатно Видео: bTV

15 души със заболяването са били неприятно изненадани от цената

Хората, страдащи от болестта на Паркинсон, трябва да доплащат 6000 лева за устройство за дълбока мозъчна стимулация, което досега е било осигурявано безплатно за тях от НЗОК.

Преди 12 години Евда Бирова-Кръстева е диагностицирана с болестта на Паркинсон. След успешна операция през 2019 г., в началото на тази година, батерията на устройството за мозъчна стимулация, се изтощава и трябва да бъде сменена.

Събудих се с ужасно треперене, не бях на себе си, извиках някое от децата да ми помогне и се почувствах ужасно“, споделя Евда Бирова-Кръстева, предаде bTV.

С изненада установихме, че от началото на януари тази година този генератор се доплаща – 6000 лева. Майка ми не се чувства добре. Не може да се обслужва сама в ежедневието, трудно ѝ е да се движи и не можем да чакаме много. Събираме парите от роднини и приятели“, обяснява дъщеря ѝ Мария Кръстева.

У нас се предлагат три метода за лечение, които се покриват от НЗОК. Според проф. Минкин дълбоката мозъчна стимулация е един от най-утвърдените и е най-евтин.

Пациенти, на които сме имплантирали това устройство и сме им казали, че смяната е безплатна занапред, изведнъж останаха изненадани – трябваше да им се обясни, че вече трябва да доплащат поради това, че се е повишила цената на медицинското изделие с 10%, а касата не иска да покрие тези 6000 лева“, пояснява проф. Красимир Минкин, неврохирург в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София.

От болницата отправят запитване в края на януари към НЗОК.

Получихме отговора сравнително бързо – на 16 февруари 2024 г. Обяснява ни се, че тези медицински изделия не се покриват, тъй като не са най-разходоефективни“, отбелязва още проф. Красимир Минкин.

В позиция до медията от НЗОК уверяват, че „е спазен нормативния ред“. А били ли са информирани пациентите и лекарите за допълнителното заплащане, от страна на касата – не стана ясно.

Моето мнение е, че тази частична реимбурсация се дължи на липса на диалог с НЗОК. Ако бяхме говорили, ако бяхме потърсени за мнение преди да бъде взето това решение, щеше да е друго. Най-малкото е редно да искаш мнението на пациентските организации и на лекарите, които се занимават с това“, категоричен е проф. Красимир Минкин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    ОТГОВОР
    ЗАЩОТО СА В БЪЛГАРИЯ.ГЛЕДАЙТЕ ПРЕДАВАНИЯТА НА АХ ЧИЕВА В Ю ТУБ .БЪЛГАРИЯ Е НЕВЪЗМОЖНА ДЪРЖАВА ЗА УПРАВЛЕНИЕ И КОНТРОЛ.90% крадци и мошенници.ФАКТ
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари