В ТЕЛК – Русе няма очни и белодробни специалисти

3
В ТЕЛК – Русе няма очни и белодробни специалисти
Видео: БНТ2

В Трудово-експертните лекарски комисии в Русе все още няма назначени очни и белодробни специалисти. Това означава, че хората с тези заболявания, поне засега, не могат да бъдат освидетелствани. По данни на Регионалната здравна инспекция броят на чакащите само за преглед от очен специалист вече е достигнал 140 души.

След закриването на специализираните ТЕЛК, всички болни вече се освидетелстват по местоживеене. Тъй като в Русе имаше психиатричен ТЕЛК, местата на психиатрите вече са заети. Болните с очни и белодробни заболявания обаче ще трябва да почакат и то за неопределно време. Според медиците, изискванията към лекарите в ТЕЛК са твърде рестриктивни и затова няма кандидати.

Не трябва да издават болнични листи, не трябва да участват в ЛКК. Това е причината от години в ТЕЛК да работят възрастни лекари на пенсионна възраст и те постепенно напускат и няма кой да ги замести”, споделя д-р Лиляна Тончева – председател на ІІ състав на ТЕЛК.

Това всъщност е и една от причините за голямата натовареност на ТЕЛК. През русенските комисии на ден преминават средно по 50 човека. На Ирена Стоянджова и е определена дата за преглед след 4 месеца.

“Би трябвало по някакъв начин да се съкрати времето. Айде, аз работя, за мен не е проблем, но има хора, които разчитат само на тези пари”, казва Ирена Стоянджова.

Според медиците, допълнителните натовареност няма да се отрази на пациентите.

“Ако се намерят необходимите специалисти, няма да ни затрудни. Съответният специалист ще освидетелства болните по неговия профил, ще има повече обем дейност технически”, пояснява д-р Ирина Димитрова – председател на І състав на ТЕЛК.

Ситуацията с липсата на специалисти в ТЕЛК е идентична в цялата страна. И всички очакват намесата на Здравното министерство.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари