В Северния централен район няма нито един километър магистрален път

4
Построиха 56 км нови магистрали за 4 години
Построиха 56 км нови магистрали за 4 години Снимка: МРРБ / архив

По данни на НСИ построиха 56 км нови магистрали за 4 години

45 от тях са в южната и югозападната част на страната

Третокласните шосета намаляха с 40 км

Само за последните 4 години у нас са изградени 56 километра нови магистрални отсечки. В резултат общата дължина на автомагистралите в страната е 790 км. Това показват данните на Националния статистически институт за развитието на пътната транспортна мрежа. Повече от половината от новите отсечки на аутобани, или 33 километра, са пуснати в експлоатация само за 12 месеца - през 2019 г., показват данните, цитирани от вестник Труд.

Най-много са магистралните отсечки в южната централна и югозападната част на страната - общо 454 километра, като 45 км от тях, или 10 на сто са изградени и пуснати за движение именно през последните четири години - от края на 2015 г., до края на 2019 г.

В момента изграждат 12-те километра от магистрала “Струма” между Благоевград и Крупник, като напредва работата и по най-дългия пътен тунел у нас - “Железница”, който е част от аутобана. Съоръжението се очаква да бъде завършено през януари 2022 г.

Работят и по завършване на магистрала “Европа” от София до Калотина, като дори се очаква изграждането на двете оставащи отсечки към сръбската граница да приключи предсрочно още през тази есен, вместо през май 2021 г.

В Северния централен район, който включва Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра към момента няма построен нито един километър магистрален път. В плановете на кабинета обаче е това да се промени в обозримо бъдеще, като бъде изградена отсечката между Русе и Велико Търново. Очаква се търговете за трите отсечки на бъдещия аутобан с обща дължина от 133 км да бъдат пуснати още през тази година. Изграждането на магистралния път ще струва около 1,1 млрд. лв., като се обсъждат варианти както за европейско финансиране на строителството, така и за публично-частно партньорство.

Другите два района на страната, които са с по-малко изградени магистрални шосета, са северозападния с 18 км и североизточния с 95 километра. Очаква се и тази статистика да бъде променена през тази и следващата година, тъй като в момента строят и 16-километровата отсечка от магистрала “Хемус” между Буховци и Белокопитово. Като в плановете на кабинета е цялото магистрално трасе между София и Варна да бъде завършено до края на 2025 г.

За изследвания от статистиката период третокласните шосета са се увеличили с 30 км, показват още данните. Първокласните пътища намалят с 54 км и общата им дължина към края на 2019 г. е 2900 км. Като това става за сметка на увеличението на магистралните отсечки. В резултат общата дължина на пътищата в страната достига 19 879 км.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари