В Северна Македония готвят блокади, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев

0
Целта е да бъдат спрени българите, които искат да отидат до църквата "Свети Спас" на 4 февруари
Целта е да бъдат спрени българите, които искат да отидат до църквата "Свети Спас" на 4 февруари Снимка: БНТ

Целта е да бъдат спрени българите, които искат да отидат до църквата "Свети Спас" на 4 февруари

Блокади на пътищата към Скопие се организират в социалните мрежи в Република Северна Македония, предаде БНТ.

Целта е да бъдат спрени българите, които искат да отидат до църквата "Свети Спас", за да почетат паметта на Гоце Делчев на 4 февруари.

В телефонен разговор премиерът Гълъб Донев и македонският му колега Димитър Ковачевски обсъдиха необходимостта от спокойно протичане на честванията.

Службите на двете страни ще имат работна среща. Ако български евродепутати и политици бъдат обявени за "нежелани личности" от Скопие, това ще бъде безпрецедентно и ще предизвика безпрецедентен отговор.

В публикации в социалните мрежи се призовават хората от Куманово да блокират пътищата до Скопие, за да бъдат спрени българи да стигнат до столицата.

Служебният външен министър Николай Милков очаква властите в югозападната ни съседка да гарантират сигурността на българите там.

"Ще се изиска с нота от страна на Република Северна Македония да бъде осигурен достъпът на хората, които пътуват дотам и като минимум поне представители на посолството ще вземат участие в тези чествания, както е било всяка година", заяви Николай Милков.

Службите на двете държави ще проведат работна среща след разговора между премиерите Донев и Ковачевски.

Те са говорили и за по-задълбочено сътрудничество, особено в случаите на криминални прояви и заплахи срещу хора с българско самосъзнание там. България търси деескалация в отношенията със Скопие, но при условия.

"Тя обаче не трябва да бъде такава, която просто връща отношенията на нивото, на което те бяха допреди една седмица, защото това би било бетониране на репресията", допълни Николай Милков.

Ако български евродепутати или политици бъдат обявени за нежелани личности в Скопие, това би било безпрецедентно.

"Аз нямам информация например две страни членки на Европейския съюз да са обявили помежду си такива лица персона нон грата. Нали това е безпрецедентно и може би ще налага безпрецедентна реакция", добави българският външен министър.

В отговор на Скопие, че прибирането на посланика ни Ангел Ангелов за консултации е неоснователна и непропорционална мярка, Милков обясни, че тя не е взета само на ниво външно министерство.

"Тя е координирана при нас на най-високо равнище. Това е национален отговор и ние считаме, че той е правилен. Ако те считат, че той е непропорционален може би не си дават сметка за сериозността на ситуацията", коментира Николай Милков.

На срещата на четири очи с македонския си колега Буяр Османи в София Милков е дал ясно да се разбере, че отношенията между двете страни не може да продължават както досега след побоя над Пендиков.

"Реакцията в България е много силна. В следващите дни, седмици, месеци нещата няма да бъдат такива, каквито са били. Това му казах", заяви Николай Милков.

Според нашите институции правата на българите в РСМ остават незащитени, жалбите им до институциите в Скопие не се разглеждат или получават негативен отговор.

"А в резултат на това пък тези българи, които са подавали оплаквания, стават жертва на други заплахи и тормоз", каза още Николай Милков.

Българските институции припомнят, че вписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония е първото условие, за да започне страната същинските преговори с Европейския съюз.

Премиерът Донев е припомнил на Ковачевски, че очакваме Скопие да предприеме необходимите действия за прекратяване говора и престъпленията от омраза, както и за зачитане на правата на македонските българи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Р У С О Ф И Л
    какво ми се правиш на умен ве, хохол кирлив ? бесарабски мангал. хохляндска свинчуга няма право да цитира Толстой. цитирай бандера, бульба и другите ваши изчадия. мизерен скот. когато Раша ви изпържи, ще си взема десет дни отпуск, ще направя луд банкет, ще раздавам мръвки на съседите, ще обикалям града с руски флаг и Георгиевска линтичка, ще кънти Руска класика от дома и колата ми, ще бъде голям и весел празДник. марш на тъмно и на студено блять вонючая.
  • -3
    2
    любопитен до първия
    интересно ми е къде видя приликата между украинския народ и макетата. Къде видя и приликата между България и Империята на злото. Ние никога не сме прилагало глодомор в Македония. Никога не сме окупирали техни земи, защото те са си наши. Никога не сме ги задължавали да учат български, както ватниците задължаваха украинците да учат руски. Дай някакъв пример или име за име на така наречен македонец, дал световен принос в науката, техниката, културата, изкуството. Ако на интелектуално ниво има някаква прилика с така наречената Македония, то това е не с Украйна, а н Блатная. Както Алексей Толстой е казал - Московска Русь представлява изостаноластта, посредствеността, за разлика от Киевска Русь.Така че няма никакви прилики. А това, че желаеш да правиш кефа на ватниците - никой не те спира, духай им колкото искаш. Стига да могат да го вдигнат от водката и самогона. А на героичния украински народ желаем успех в борбата с окупаторите.
  • 0
    1
    ...
    Нашата украина. Нашия мизерен малък брат, които се е появил на бял свят с наша благословия. Скоро май ще нахлуваме там и ще ги трепем, като руснаци мръсни хохли. Срещу руснаци не бих тръгнал на война, защото ги уважавам, но срещу македонски сополивци бих се замислил много сериозно.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари