България иска да участва в процеса на промяна на конституцията на Северна Македония

1
Министърът на външните работи Николай Милков е провел двустранна среща с колегата си от Северна Македония Буяр Османи във връзка с вписването на българите в конституцията на страната
Министърът на външните работи Николай Милков е провел двустранна среща с колегата си от Северна Македония Буяр Османи във връзка с вписването на българите в конституцията на страната Снимка: БГНЕС / Архив

Министърът на външните работи Николай Милков е провел двустранна среща с колегата си от Северна Македония Буяр Османи във връзка с вписването на българите в конституцията на страната

"България иска да участва в процеса на промяна на конституцията на Северна Македония", коментира пред журналисти външният ни министър Николай Милков, предаде БНТ.

“В Северна Македония вече се дискутират варианти на бъдещите текстове за промяна на конституцията на страната и България иска да е част от този процес, за да може той да върви гладко”, каза той.

Служебният министър на външните работи е в Брюксел, където участва в срещата на външните министри на страните от НАТО.

Милков е разговарял вчера с македонския външен министър Буяр Османи и се надява Северна Македония да откликне на желанието на страната ни да участва в процеса на промяна на конституцията.

Външният министър уточни, че предстоят нови контакти в усилието да се свали напрежението, но без да бъдат ощетени и правата на българите в Северна Македония. Според Милков България протяга ръка, за може диалогът да продължи и се надява да има добра воля и от страна на Скопие.

Той коментира и инцидента в Битоля, при който името на българския клуб “Иван Михайлов” е било напръскано с черна боя, за да бъде окончателно заличено:

“Очевидно атмосферата там позволява това да се случва. Съществуват елементи на безнаказаност, които благоприятстват това. Сега, доколкото на нас ни е известно, там вече се дискутират някакви варианти на бъдещите текстове, които биха били промяна в конституцията. Не бихме искали да бъдем част от този процес, за да може той да върви гладко. Бихме искали да се консултираме по тези въпроси. Този диалог трябва да продължи стига да има воля от тяхна страна. Отново протягаме една ръка, в този смисъл. Готови сме да обсъждаме промените, които те правят.”

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари