В село Сандрово пресъздават народни обичаи за Сирни Заговезни

5
Нестинарски ритуал могат да видят хората от Русенско в село Сандрово в неделя от 20:00 часа
Нестинарски ритуал могат да видят хората от Русенско в село Сандрово в неделя от 20:00 часа Снимка: Facebook

Нестинарски ритуал могат да видят хората от Русенско в село Сандрово в неделя от 20:00 часа

"Елате на 26.02.2023 в село Сандрово, където ще станем свидетели на пресъздаването на народния обичай по искане и даване на прошка, Нестинарски ритуал, прескачане на Заговезнишкия огън - основен елемент от празника.

Събитието ще бъде съпроводено от фолклорна програма. За доброто настроение на присъстващите ще се включат различни фолклорни състави от Русе, сандрово и региона и не на последно място нестинарите от "Огнена мистерия" от 20:00 часа.

Станете част от един красив и важен традиционен български обичай Сирни Заговезни.

Очакваме ви!", пишат организаторите в социалната мрежа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    USER
    С какво нестинарството се свързва със Сирни Заговезни - нищо. Малко инфо: Нестинарството представлява танц с боси крака върху жарава. Според традицията нестинарите играят най-често вечерта в деня на свети Константин и Елена (вечерта на 21 май), но на някои места това се прави на храмовия празник и събора на селото – Илинден (20 юли), свети Пантелеймон (27 юли), света Марина (17 юли), света Троица (50 дни след Възкресение), Еньовден (24 юни). Само се опорачават и изопачават празниците.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари