В село Пиргово все още е жив споменът как са посрещнали Дмитрий Шостакович

5
Спомените на участниците в събитията ще бъдат част от документалния филм с работно заглавие „Пианото на Шостакович“
Спомените на участниците в събитията ще бъдат част от документалния филм с работно заглавие „Пианото на Шостакович“ Видео: Русе Медиа

В село Пиргово все още пазят жив спомена от тържественото посрещане през 1965 г. на двама от големите руски композитори от онова време – Дмитрий Шостакович и Тихон Хренников

Спомените на участниците в събитията ще бъдат част от документалния филм с работно заглавие „Пианото на Шостакович“.

70-годишната преподавателка по математика проф. Татяна Черногорова тогава е шестокласничка и е едно от двете момичета, избрани да посрещнат и поздравят гостите на площадката пред училището.

Онези години бяха други, в село имаше радиоуредба. 12 без 5 на обяд и вечер в 17 без пет се съобщаваха важните съобщения. Така че седмица преди да дойдат Дмитрий Шостакович и Тихон Хреников, тук на село ние вече знаехме. Цялото село знаеше, в училище се подготвяхме и нашата учителка по руски и музика, която ми е и леля, подготви мен и моята приятелка да изпеем песента на Хренников „Друга я никогда не забуду, если с ним подружился в Москве“. Подготвихме, посрещнахме ги с много голямо вълнение, вързахме им червени връзки, тогава аз бях дружинен председател, бяхме пионери, изпяхме песента на Тихон Хренников и беше много голямо тържество. Много голям празник за цялото село“, връща се назад в спомените си проф. Черногорова, предаде Русе Медиа.

Тя разказва, че Шостакович е бил развълнуван от това посрещане. „Действително това да видите цялото село на площада, да не можеш игла да пуснеш, заради него и Хренников. Беше голям празник, който дълго след това се помнеше“, казва проф. Черногорова.

Бившата учителка по история и френски, 87-годишната днес Вержиния Пометкова, също помни посрещането на двамата композитори. „След като им вързаха връзките и изпяха песента, те благодариха на момичетата. Шостакович наистина много се вълнуваше, особено като гледаше толкова народ. Хренников отиваше при другите хора, говореше, а Шостакович беше по-скромен, не контактуваше толкова, някак си му беше неудобно. В салона, като отидохме, беше много нервен, когато засвири музиката. Бяха поканили оркестър от Русе, салонът беше малък, шумно и той някак се раздразни“, казва Вержиния Пометкова.

Проф. Татяна Черногорова споделя, че макар спомените да избледняват, топлината от преживяното е останала. „Отношението тогава към руснаците и Русия беше друго и за мен то се запази. Когато ми казаха, че ще се снима филм за Шостакович, много се развълнувах, защото се връщам в детството, в един хубав свят“, казва още тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    До първия идиот:
    Що не ни разкажеш и за злочестия българския народ, имал нещастието да бъде управляван от боклука Луканофф, боклука Ф. Димитрофф, боклука Костофф, боклука Сакск_путка му майна_готски, боклука Станишефф, изключително големия и нагъл боклук Борисофф и предателско-лайняният боклук Петкофф? Мммм?
  • -2
    1
    Лъжеш!
    Лъжеш, русофилке Черонгорова, кремълска слугиня и наицоанлна предателка, лъжеш! Винаги е било едно и също отношението на българите към великата руска култура, към злочестия руски народ, имал трагичната съдба да бъде управляван от чудовище и масов убиец като Сталин, като психично болния Путин, като свирепия диктатор Брежнев, като алкохолика Елцин! Това отношение винаги е било на любов, на уважение, и на респект! Но виж, отношението към посочените диктатори, масови убийци, воннопрестъпници и злодеи, винаги е било на омраза, на презрение и на отвращение! Че прави разлика между едното и другото ма, путинофилке Черногорова! Пък и защо не отидеш на гости на чудовището Путин с еднопосочен билет?!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари