В село Бабово предават от поколение на поколение рецептата за зелева чорба

10
Само на трийсетина километра от Русе, в село Бабово, организират фестивал на зелевата чорба
Само на трийсетина километра от Русе, в село Бабово, организират фестивал на зелевата чорба Снимка: БНР

Само на трийсетина километра от Русе, в село Бабово, организират фестивал на зелевата чорба

С края на Рождественския пост започва изпитанието на кулинарите - кой, какви и колко вкусни гозби ще приготви със свинско месо.

Само на трийсетина километра от Русе, в село Бабово, хората не само че са запазили готварска рецепта за зелева чорба, но и отскоро превърнаха традицията си във фестивал като добавиха и греяната ракия. За ракията също има специфика, но най-важна е тази зелева чорба, която не е съвсем само зелева, а с прясно свинско месо.

"Това е месото за зелевата чорба. То се запържва тук в казана, до него ври зелевата чорба с лука. Изчаква се месото да стане готово и да имаме едно много хубаво зимно ястие", каза за БНР Пепа Стоянова, председател на читалище "Никола Вапцаров 1927" в Бабово.

"Слагаме малко мазнина в началото, защото за чорбата е важно да има собствена мазнина. Месото пуска собствен сос и мазнинка".

Стоянова допълни:

"Легендата разказва, че от Тутракан към Русе, точно на половината път е имало хан. Съдържателката е била възрастна жена, добра готвачка, мила, добра, гостоприемна. Там са отсядали керванджиите, които са превозвали различни стоки от Добруджа към Русе".

Рецептата е ясна - прясно свинско, задушено в малко мазнина, за да омекне, червен пипер и после в горещата зелева чорба. Ароматът е приказен, но най-добре е да си направите план и през февруари да отскочите до Бабово, русенско, за да опитате съчетанието ѝ с греяна ракия. В Бабово имат достатъчно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари