В Сърбия се надига най-масовият протест срещу Вучич

0
Под мотото „Един като всички” протестиращите ще поискат провеждане на свободни и демократични избори в рамките на 6 до 9 месеца, премахването на цензурата върху медиите и спирането на насилието срещу критиците на режима
Под мотото „Един като всички” протестиращите ще поискат провеждане на свободни и демократични избори в рамките на 6 до 9 месеца, премахването на цензурата върху медиите и спирането на насилието срещу критиците на режима Снимка: БГНЕС / Архив

В 16:00 часа, българско време, днес пред сръбския парламент ще се състои най-големия протестен митинг на сръбската опозиция срещу режима на президента Александър Вучич, предава БГНЕС.

Под мотото „Един като всички” протестиращите ще поискат провеждане на свободни и демократични избори в рамките на 6 до 9 месеца, премахването на цензурата върху медиите и спирането на насилието срещу критиците на режима.

Протестите започнаха преди четири месеца след побоя на лидера на Левицата Борко Стефанович. От тогава всеки петък и всяка събота в над 50 града на Сърбия се провеждат протести под мотото „Един от 5 милиона”. Наименованието дойде след заплахата на Вучич, че няма да изпълни нито едно искане на опозицията дори по улиците на страната да излязат 5 милиона протестиращи.

Днес в цялата сръбска преса, включително и обществените медии – РТС, използват заплашителни послания към участниците и организаторите на протести.

Всички печатни издания на първите си страници пишат „за фашистката и престъпна опасност, пред която е изправена Сърбия от – „бандата на Бошко Обрадович, Драган Гилас и Вук Йеремич”. Тримата са основните ръководители на „Съюза за Сърбия” (СзС).

Контролираните от Вучич медии подробно информират как от вчера (петък) следобед, депутатите на управляващата партия са влезели в Скупщината (парламента) на Сърбия и във всички сгради на местната власт в страната, за да ги защитят от насилниците. Депутатите на Вучич ще нощуват в сградите, за да защитят „избраната от народа власт”.

Зоран Лутовац, лидер на Демократическата партия (ДП), призова гражданите да се съберат по мирен начин пред парламента и да изразят своята воля за промяна. Според него самият факт, че хората ще се съберат е победа и успех.

Междувременно военният министър Александър Вулин, който трябваше да започне гладна стачка в Скупщината в борбата му срещу фашистите, след разговора с Вучич се е отказал в името на Сърбия. Според Лутовац сигурно не е имало достатъчно сандвичи в парламента.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари