В русенската библиотека представят книгата „Литургия и живот“ на Александър Шмеман

0

Дата: 5 април, вторник, 2016 г., Русе

Място: РБ „Любен Каравелов“, Фоайе, ІІ етаж

Начало: 17.30 ч.

Събитие: Представяне на книгата „Литургия и живот“ на Александър Шмеман

Събитието се осъществява по Проект „Отворен прозорец към вярата“ - Православна библиотека при Храм „Св. Николай Чудотворец“ в Русе. Проектът е финансиран от Фондация „Комунитас“.

Събраните в книгата „Литургия и живот“ лекции са изнасяни през 60-те и 70-те години на ХХ век пред православни учители по вероучение. Авторът ги нарича „само едно общо въведение в изследването на нашето православно богослужение и по-конкретно на неговото място в религиозното образование“. Александър Шмеман въвежда читателя в темите за богослужението, за празниците и тайнствата на Православната църква.

И в същото време по един достъпен начин говори за основните начала на православното образование, разкриващи се в органичната връзка между богослужението и вероучението на Църквата. Според автора, ние сме далеч от разбирането и осъществяването на тези начала. Това прави прилагането им най-важната и най-спешната, задача стояща пред отговорните за религиозното образование на нашите деца.

Анотация: Протопрезвитер Александър Шмеман – православен църковен деятел, богослов, проповедник – е роден в Ревел през 1921 г. Средното си образование получава в Париж. През 1945 г. завършва парижкия Богословски институт и остава да преподава в катедрата по Църковна история. През 1946 г. приема свещенството, а през 1951 г. се преселва в Ню Йорк, приемайки поканата на Православната семинария „Св. Владимир”. През 1959 г. защитава в Париж докторска дисертация по литургическо  богословие. От 1962 г. заема поста декан на Православната семинария в Ню Йорк. Почетен доктор на много университети. Умира на 13 декември 1983 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари