В Русе се проведе Международен форум по проблемите на околната среда

0
Превенцията на риска и устойчивото управление на водоемите са особено актуални, особено след събитията от последните месеци
Превенцията на риска и устойчивото управление на водоемите са особено актуални, особено след събитията от последните месеци

Заместник областният управител на област Русе Валентин Колев, приветства участниците на международния форум по проблемите на околната среда с фокус върху устойчивото управление на водните ресурси и отпадъците, имащи значение за целия Дунавски регион. Събитието се провежда на 25 и 26 септември в Русенския университет „Ангел Кънчев”.

В словото си към присъстващите на събитието, Колев подчерта, че с оглед необходимостта от намиране на дългосрочни ефективни решения за опазване на ценните водни ресурси и за намаляване генерирането на отпадъци чрез възможностите за рециклиране и трансфер на знания и иновации, темата на форума е от изключително значение не само в макрорегионален, но и в европейски контекст.

Валентин Колев, поясни на участниците, че пред българските власти стоят за разрешаване редица проблеми, свързани с модернизиране на водната инфраструктура и нейното управление, в т.ч чрез въвеждане на мониторингови системи и екоиновации във водния сектор. Не по-маловажни са темите за ефективно управление на отпадъците, като усъвършенстване на системите, рекултивиране на сметищата и мониторинг на относимите данни. Превенцията на риска и устойчивото управление на водоемите са особено актуални, особено след събитията от последните месеци, допълни земестник областният управител.

Колев, обърна внимание и на  дефинирането и въвеждането на технологични и управленски решения, които със сигурност ще бъдат по-успешни в сътрудничество, както с партньорите от съседна Румъния, така и с всички държави, които са в обхвата на Стратегията на Европейския съюз за Дунавския регион.

В края Валентин Колев, благодари специално на представителите на федерална провинция Баден-Вюртемберг за оказаната подкрепа, както и за положените усилия от организаторите на този важен за всички нас форум.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари