В резервата Сребърна настъпи оживление

0
През почивните дни част от защитените птици са пренощували на територията на резервата
През почивните дни част от защитените птици са пренощували на територията на резервата

В поддържан резерват „Сребърна“ oсвен традиционно зимуващите птици - лебеди и водни кокошки от дни са наблюдавани облитания и почивки на малка група къдроглави пеликани.  

През почивните дни част от защитените птици са пренощували на територията на резервата.

В момента в колонията и на двете наколни платформи са се установили около 55 птици, а общият брой в езерото е около 80. По данни от системата за видеонаблюдение пеликаните в колонията са със силно зачервени гуши. Птиците събират тръстиков материал за изграждане на гнезда, което е  знак  за началото на размножителния им период.

Топлото време за сезона е причина първата група пеликани да пристигнат по-рано. Нормалният гнездови период в колонията започва от  края на януари до първата деседневка на февруари. Експертите се надяват на добри метеорогични условия, тъй като птиците ползват езерото Сребърна за хранителна база. Замръзването на водните площи в резервата би принудило птиците да търсят храна във водоемите по река Дунав.

Обстановката в резервата е спокойна. Ежедневно на територията на Сребърна се извършва засилено наблюдение на водоплаващите птици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари