Пеликаните напуснаха резервата „Сребърна“

0

Студеното време и хищници прогониха пеликаните от резервата „Сребърна“.

Студеното време и хищници прогониха пеликаните от резервата „Сребърна“. В момента птиците са по поречието на Дунав, където очакват температурите да се повишат и ледената покривка на езерото да се стопи. Изоставените от тях яйца са измръзнали, но според специалистите няма опасност къдроглавите пеликани да останат без поколение тази година, предаде 24 часа.

Заради високите температури в края на миналата и началото на тази година, къдроглавите пеликани се завърнаха в Сребърна необичайно рано. Изграждането на гнезда те започнаха още през януари и в края на месеца вече имало птици, които са изглеждали, че ще гнездят. Това начало на гнездовия период не е нормално, тъй като според литературни данни той започва едва в средата на март или дори в началото на април.

Преди няколко дни хищници са нападнали колонията им.

Чакалът и лисицата са влезли и ако са изяли нещо, то това са вероятно изоставени от пеликаните яйца. Ще можем да сме сигурни какви са пораженията, едва когато се размрази ледената покривка на езерото и влезем на място да проверим, заяви Момчил Петров, екоексперт в ПР „Сребърна“.

Но не набезите на хищниците ще са причина за пропадането на люпилото, а студеното време, е мнението на специалистите. Сигурни са обаче, че пеликаните ще снесат повторно, въпреки, че репродуктивната им система е настроена за веднъж. Историята помни такива случаи прлез 2005-а и 2011-та година. Въпреки унищожаване на поколенията птиците са загнездвали повторно и не е имало година, в която да не са отгледали малки.

Като цяло птиците са сравнително защитени от нападения на други животни, тъй като самата колония се намира на труднодостъпно място. Ледената покривка обаче е тази, която е спомогнала на хищниците да подплашат пеликаните. По нея те са се добрали до местата, където гнездят.

Експертите казват, че всъщност хищниците не са опасни за биологичното разнообразие и екосистемата, и са нормална част от нея. Имайки предвид статута на поддържан резерватСребърна“ самите те са също обект на опазване. Опасни са ако става въпрос за редки видове, които трудно биха могли да се възстановят.

Реално заплахата за по-голямата част от редките видове птици, сред които и пеликаните, не са дивите животни, а това, че са унищожени местообитанията. Това се е случило в началото на 50-те години на ХХ век. Колонии от пеликани е имало освен в Сребърна на още 4-5 места в страната.

Били са преследвани в миналото и защото са рибоядни птици. Пречели са на онези, които се изхранват с риба – рибари и рибни стопанства. Затова и са били прогонвани. Това е станало причината да станат рядък вид, а не хищниците.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари