Започна размножителният период за къдроглавите пеликани в резервата Сребърна

0
До настоящия момент на трите наколни платформи и в пространството около тях са се настанили около 50 възрастни екземпляра
До настоящия момент на трите наколни платформи и в пространството около тях са се настанили около 50 възрастни екземпляра

Размножителният период в колонията на къдроглавия пеликан (Pelecanus crispus) в поддържан резерват „Сребърна“ започна.

Това съобщиха от пресцентъра на Регионална инспекция по околна среда и водите - Русе. До настоящия момент на трите наколни платформи и в пространството около тях са се настанили около 50 възрастни екземпляра. Те започнаха формиране на двойки (копулационен период) в края на миналата седмица. Освен установяването в колонията и нощуването, белег за това са силно зачервените огромни кожени торби, които са характерни за защитените птици.

В момента езерото Сребърна е покрито с лед с дебелина около 4 см, който бавно изтънява. В центъра на голямото водно огледало има незамръзнала локва, около която гъмжи от живот. Продължава пребиваването на лебеди, лиски, зимно бърне и зеленоглава патица. Всекидневно присъства морският орел, като в някои дни са наблюдавани до 8 екземпляра.

Охраната на резервата извършва ежедневни обходи и следи състоянието на захранващия канал. Той в момента е сух. Нивото на река Дунав бавно започва да се покачва, кото при км 375 се отчита 154 см. Водното ниво на канала „Драгайка“, свързващ реката с езерото, е 230 см при замръзнало състояние. Поддържането му е от изключителна важност за състоянието на екосистемите в защитената територия. При покачване нивата на река Дунав служителите имат готовност за отваряне на шлюзовете за захранване на езерото с пресни води от реката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Българина търпи, търпи ииии като му кипнеее... става и отива в Англия да бере ягоди...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари