В Разград е произведена първата ваксина у нас

1
Под ръководството на д-р Борис Абрамович Окс се открива първата в България лаборатория за производство на ваксина срещу едра шарка
Под ръководството на д-р Борис Абрамович Окс се открива първата в България лаборатория за производство на ваксина срещу едра шарка

Преди 140 години, през 1881 г. в Разград се случва събитие, което далеч надхвърля регионалните рамки

Под ръководството на д-р Борис Абрамович Окс се открива първата в България лаборатория за производство на ваксина срещу едра шарка, разказа за БТА д-р Дарина Колева, главен експерт в Държавния архив в Разград.

Д-р Окс е руски евреин, който получава медицинското си образование в Европа. От 1881-ва до 1883 г. е управител на болницата в Разград и окръжен лекар. Само три години след полагането на основите на Разградската болница през 1879 г., той открива към нея лаборатория за производство на противовариолна ваксина. Ваксината "Оспения телетник" се добива от телешка лимфа и от телешки тъкани под прякото ръководство на д-р Окс, обясни Колева.

По думите ѝ повече сведения за ваксината дава съхраненият годишен отчет от 1882 г. за състоянието и дейността на лабораторията. Д-р Окс посочва: "Разградски окръг първи се възползва да има оспений телетник, който се откри във време на крайна нужда от ваксионна лимфа. Благодарение на обширната ваксинация тука се спря епидемията на едрата сипаница (Variola vera), за която подробно се рапортира в свое време".

Запазеният архивен документ дава още информация, че през 1882 година са ваксинирани 2809 души, от които 2357 деца и 452 възрастни. Доставените ваксини за болниците в Севлиево, Русе, Шумен, Търново, Елена, Силистра, Видин и Кюстендил през тази година са 4853. В отчета се посочват още сумата за поддържане на лабораторията, както и стойността на ваксината. Отчита се и успехът на ваксинацията - с лимфа достига 74 процента, а с детрит - 90 процента.

Благодарение на телетника през 1882 г. се предотвратява епидемия от едра шарка в Разградски и Севлиевски окръг. Д-р Борис Окс пише, че в достигнатия успех вижда пълно удовлетворение за труда си по добиване на оспения материал. Освен това лабораторията изпраща лимфа и детрит и извън пределите на Княжество България - в Източна Румелия. На Румелийския санитарен съвет и на Пловдивското градско управление са доставени 460 тръбици лимфа и 36 стъкла детрит, разказа още Дарина Колева.

По думите ѝ контролните органи констатират изключително доброто състояние и управление на лабораторията. В отлично подреден ред са всички научни доклади на д-р Окс. Инспекторът обръща внимание, че лабораторията "може да се уравни с всички други подобни в Европа". За да продължи успешната дейност, проверяващите нареждат окръжните и градските лекари да изпълняват стриктно предписанията на д-р Окс и да връщат данните за успеха на направените от тях ваксини, обясни експертът в разградския архив.

Тя добави, че в началото на 1883 г. се оказва, че лабораторията не може да продължи работата си в Разград, тъй като телетата не достигат. През септември същата година лабораторията на д-р Окс е преместена от Разград във Варна. С това приключва изключително успешният разградски период на д-р Борис Абрамович Окс, каза Колева. Експертът отбеляза, че за значимото събитие от преди 140 години сега напомня само една скромна плоча, поставена върху фасадата на сградата на Разградската болница.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари