В пустинята Атакама има планина от дрехи

0
Западните компании нехаят за планината от боклук, която създават
Западните компании нехаят за планината от боклук, която създават

Западните компании нехаят за планината от боклук, която създават

Купуваме дрехи евтино и по много, носим ги за кратко или никога и ги изхвърляме бързо – подобна консумация на дрехи създава планини от отпадъци. Това поведение при купуване се подхранва от индустрията. Някои производители пускат до 24 колекции годишно.

От 2000 година производството на облекло в световен мащаб се е удвоило до над 100 млрд. бройки годишно, като всяка година модната индустрия причинява над 1,2 млрд. тона въглероден диоксид – повече от световния въздушен и морски трафик. 4,3 млн. тона стари дрехи се озовават в контейнери или далеч в чилийската пустиня Атакама.

Насред нея екип на „Дойче Веле” открива хиляди изхвърлени дрехи, предава NOVA. Фреди, един от жителите на Чили, е ядосан заради сметището, но също така знае, че планината от боклук дава работа на някои семейства. „Някои хора идват тук и търсят нещо за себе си или за да го продадат на пазара за втора употреба”, казва той.

Мануела Оливос взима онова, което магазините в града изхвърлят и го трупа на сметището. „Дрехите идват от цял свят. От време на време ги взимам от магазините в града. Там има складове и питам дали имат боклуци за мен”, разказва тя.

Оливос решава кои дрехи да трупа на сметището. „Получавам пари то хората, които търсят дрехи тук – за себе си или за препродажба. С това се издържам”, добавя тя.

Планината от дрехи е трън в очите на властите от съседния град Алто Хосписио. Екологът Едгард Ортега споделя, че не може да направи нищо по въпроса и всяка седмица се добавят нови количества. „Бизнесът с употребявани дрехи е много печеливш за някои търговци”, коментира той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари