В Попово отбелязаха 77-та годишнина от кончината на цар Борис Трети

1
В Попово се намира единственият в страната бюст на Борис Трети
В Попово се намира единственият в страната бюст на Борис Трети Снимка: БГНЕС/архив

В Попово отбелязаха 77-та годишнина от кончината на цар Борис Трети - Обединител

 В знак на почит и уважение към последния действащ български цар, кметът на Попово Людмил Веселинов и секретарят на общината Христо Белчев са поднесли цветя пред паметника на Царя Обединител, съобщава БТА.

В Попово се намира единственият в страната бюст на Борис Трети. Паметникът, бе открит през 2017 г., и е символ на признателността на местното население, тъй като преди 83 години в Поповско са се състояли важни събития от българската история - т.нар. Големи царски маневри.

С тях България демонстрира, че няма да спазва военните клаузи на Ньойския договор. Това е голямо събитие, което е не само с военен, но и с политически подтекст, коментират историци. Взето е решение за осъществяване на първите оперативни учения на българската войска след края на Първата световна война. Маневрите са проведени в землищата на селата Ковачевец и Паламарца.

Бюст-паметникът има своя история. След смъртта на Борис Трети Общинският съвет в Попово решава в знак на признателност да бъде издигнат негов паметник в центъра на града. Той е монтиран през 1943 г. , но е съществувал твърде кратко време - до февруари 1945 г. Демонтиран е и изчезва. На негово място, върху същия постамент, е поставен бюст на родената в Попово Мара Тасева. Сегашният бюст-паметник се появяват по повод 80-та годишнина от Маневрите, благодарение на Инициативен комитет, работил за възстановяване на историческата справедливост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари