В Нидерландия използват биткойните за отглеждане на лалета

1
Страната е най-големият производител на лалета в света
Страната е най-големият производител на лалета в света

Биткойнът ще бъде вечен, сигурни са нидерландците

И лалетата, и биткойнът се свързват с финансови балони, но в огромна оранжерия близо до Амстердам нидерландците се опитват да ги сработят, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Инженерът Берт де Грот инспектира шестте криптомини за добив на биткойни, докато те работят и добиват криптовалута. Така машините изпълват въздуха с шумно жужене заедно с прилив на топлина.

Тази топлина отоплява парник, в който растат редове с лалета, което намалява зависимостта на фермерите от природния газ, чиято цена се е покачи след нахлуването на Русия в Украйна.

Сървърите на свой ред се захранват със слънчева енергия от покрива, което допълнително намалява обичайно огромните разходи за електроенергия за добив на криптовалути.

Междувременно както фермерите, така и компанията на Де Гроот, „Bitcoin Brabant“, печелят криптовалута. Биткойн все още привлича инвеститори въпреки неотдавнашния срив на пазара.

"Смятаме, че с този начин на отопление на нашата оранжерия, но и на добив на биткойн, печелят всички", казва 37-годишният фермер Даниел Конинг пред АФП.

Любовта на Нидерландия към лалетата е предизвикала първия борсов срив през XVII в., когато спекулациите с цените на луковиците са довели до рязко покачване на цените, при което се сриват.

Сега Нидерландия е най-големият производител на лалета в света, а също и вторият най-голям износител на селскостопанска продукция като цяло след САЩ. Голяма част от нея се отглежда в оранжерии.

Разликата между въздуха, който влиза в машината, и този, който излиза от нея, е 20 градуса по Целзий. Това е достатъчна топлица, за отглеждането на лалетата и за изсушаването на луковиците.

"Най-важното, което получаваме от това, е, че спестяваме от природен газ", казва Конинг. "Второто е, че печелим биткойн, като ги добиваме в оранжерията."

Огромните разходи за енергия накараха някои нидерландски земеделски фирми да спрат да се развиват тази година, а други дори фалираха, казва Конинг.

Секторът на криптовалутите в момента се разклаща от срива на биткойн. В момента Биткойн струва около 16 300 долара за единица, което е спад от най-високата стойност от 68 000 долара през ноември 2021 г., но Де Гроот не се притеснява.

"Нямам абсолютно никакви притеснения относно дългосрочната стойност на една неизменна парична система", казва той. "Биткойнът ще бъде вечен."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари