В "Напоителни системи" са се разходвали средства като пир по време на чума

0
Министърът на земеделието Христо Бозуков разкри злоупотребите в агенцията
Министърът на земеделието Христо Бозуков разкри злоупотребите в агенцията Снимка: БГНЕС

Смените на директора на Агенцията по горите и на дружеството "Напоителни системи" са факт, заради получени сигнали и установени нередности в работата им, заяви в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" по БНР министърът на земеделието Христо Бозуков.

Той отрече, че става дума за чистка:

"Мога да обясня всяка смяна и действително имам сериозни професионални аргументи. Има доста смущаващи неща, особено в "Напоителни системи" - едно дружество, което е почти във фалит, а там са се разходвали средства ... Като пир по време на чума се е действало. Уволнената изпълнителна директорка, след като  е приела поста, задълженията са нараснали с пет милиона, не съм сигурен за точната сума, но с няколко милиона, мисля, че с четири милиона нарастват и непотърсените вземания".

Новият изпълнителен директор Снежина Динева е имала хоби да пее в младежките си години, но е завършила право в УНСС, а семестриално -  и счетоводство, и притежава необходимите качества за поста, изтъкна Бозуков. Той допълни, че е получил и протестното писмо от еколози относно назначнието на новия изпълнителен директор на Агенцията по горите инж. Григор Гогов, в което той е обвинен в близки връзки с ловните лобита и дървената мафия:

"Господин Гогов не е осъждан, не е следствен! Аз съм разговарял с него, както съм разговарял с всички новоназначени изпълнителни директори и съм им поставил така нещата, че те ще отговарят лично пред мен за действията си и може да не изкарат и една седмица, ако се усъмня дори и най-малко в непочтено поведение или злоупотреба".

По повод подготвяните от земеделските производители протести заради забавените според тях директни плащания, Христо Бозуков каза:

"Земеделските производители много добре знаят, че, съгласно европейските разпоредби, периодът за изплащане на субсидиите е от първи декември на предходната година до 30 юни следващата година. Изплащането в този период не касае никакво забавяне.

Производителите са прави в исканията си да получат  колкото е възможно по-скоро тези средства, които им се полагат, но съществува опасност, ако средствата бъдат изплатени набързо, без да се направят проверки на необходимите условия за допустимост. Иска  се определен срок за тези проверки, а ние заварихме в МЗ значително забавяне на работата по тях и трябваше да ги форсираме, за да може да бъдат изпълнени навреме.

В представения индикативен график е заложено, основните разплащания по схемите и мерките за директни подпомагания да приключат в рамките на май 2017 година. Това е с близо месец по-рано, отколкото е било извършено разплащането  през миналата 2016 година".

Бозуков изтъкна, че към края на февруари 2017 г. са разплатени повече пари, отколкото към същия месец на 2016 г. Още от 2015 г. се е знаело и за изчерпването на бюджетите за  еко- и биохрани,  допълни той.  Министърът изтъкна, че в случаите с вносни храни, чието качество е различно в различните европейски страни,  става дума за двойни стандарти, а не за некачествени или вредни продукти. Етикетът отговаря на съдържанието, уточни той и определи практиката като „търговски трикове“ и  „опит на определени производители да печелят за сметка на съдържанието на продукти, които предоставят“.

"Аз съм разговарял с изпълнителния директор на  българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев и съм му поставил задачата да се предприемат мерки за мониторинг и анализ. Разбира се, за това са нужни необходимите лаборатории, които трябва да са сертифицирани по европейски стандарт ISO 17025, да са референтни лаборатории, за да може данните, които те ще установят, да са представителни. Съществува и още едно неудобство - трябва да се вземат представителни мостри от съответните марки, които се продават в супермаркетите и тези, които се продават в чужбина, и след това да се извършват съответните анализи"

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари