В над 40 държави има медии, които обслужват българската диаспора

0
Това са вестници, списания, сайтове
Това са вестници, списания, сайтове

В над 40 държави излизат вестници, списания и сайтове, които обслужват българската диаспора в чужбина.

Това каза генералният директор на БТА Максим Минчев по време на въвеждащия панел на 15-ата световна среща на българските медии в Тирана, Албания. Минчев обяви, че вече има официална покана от посланика на Словакия у нас за домакинство на форума. Има покани също от Северна Македония, Хърватия, Швеция, Канада, Аржентина и Кипър.

Той благодари на хората, които през всичките 15 години подкрепят Световната среща на българските медии - Антон Дончев, Георги Лозанов, Уляна Пръмова, Бойка Атанасова, Кирил Вълев. За първи път сред нас са Харалан Александров и Михаил Неделчев, двама бивши министри на културата - Петър Стоянович и Владимир Пенев, петима народни представители от всички политически сили, каза още Минчев.

По думите му през последните 15 години медиите са загубили всички форуми, на които могат да се срещнат - като фестивала в Албена, срещата на Българската медийна коалиция в Банско и форумите на академията "Черноризец Храбър". Една от причините световната среща на българските медии да остане е, че тя се прави благодарение на спонсорите от българския бизнес, заяви Максим Минчев. Тази година има участници от САЩ, Холандия, Испания, Кипър, Гърция, Украйна, Молдова, Хърватия, Канада, Словения, Македония, Аржентина.

Максим Минчев припомни какво се случи в българските медии през последната година. За първи път двама легитимно избрани ръководители на обществени медии - БНР и БНТ, бяха принудени да слязат от постовете си и да бъдат заменени с други хора. Емблематична фигура в журналистиката - Елена Йончева, стана водач на евро листа от БСП. Една от големите обществени телевизии беше купена. София Владимирова отново бе преизбрана за председател на Съвета за електронни медии. Слави Трифонов спря своето шоу по Би Ти Ви и реши да пробва на други хоризонти. Неговата телевизия 7/8 TV е сред нашите гости, каза Минчев.

През този период си отидоха Радослав Янкулов - бивш шеф на БНР, Снежана Атанасова - емблематично лице от БНТ. Само преди седмица нелепо загина нашата колежка Лили Тодорова, бивш главен редактор на "Вътрешна информация" в БТА, каза още Максим Минчев. Той припомни и убийството на журналистката Виктория Маринова от Русе.

През последната година се състоя и шестия световен конгрес на информационните агенции с участието на над 130 световни медии от над 100 държави. "Това е най-голямото медийно събитие в историята на България, въпреки че не беше добре отразено или припознато от хората", каза Максим Минчев.

Форумът продължава днес с панелите "Националните приоритети на България и как се променяха през трите десетилетия на прехода?" и "Медии и политика - влияние на медиите върху политическия избор".

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари