В Китай засаждат семена от картофи, пътували до космоса

0
След покълването, отглеждането и пресаждането ще бъдат подбрани най-добрите сортове
След покълването, отглеждането и пресаждането ще бъдат подбрани най-добрите сортове

След покълването, отглеждането и пресаждането ще бъдат подбрани най-добрите сортове

Китайски изследователи започнаха опити за размножаване на 66 500 семена от картофи, които пътуваха до космоса на борда на кораба "Шънчжоу-16" заедно с екипажа, предаде "Синхуа", цитирана от БГНЕС.

Семената останаха в космоса повече от 180 дни. След покълването, отглеждането и пресаждането ще бъдат подбрани най-добрите сортове, на които ще бъде направена допълнителна оценка.

Този вид отглеждане на култури се отнася до семена или щамове, изложени на космическа радиация и микрогравитация, за да мутират гените им и да се създадат нови видове или сортове с по-добри характеристики като по-кратък период на растеж, по-висок добив и по-добра устойчивост към болести.

За втори път компанията Xisen Potato Industry Co., Ltd. изпраща семена в космоса. През юни 2022 г. 20 000 семена от картофи, подбрани от фирмата, са изпратени на китайската космическа станция с кораба "Шънчжоу-14", като се завръщат на Земята след 182 дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари