В Кипър гласуват в първия онлайн референдум

2
Правителството пита дали минималната възраст за гласуване трябва да бъде намалена
Правителството пита дали минималната възраст за гласуване трябва да бъде намалена

Правителството пита дали минималната възраст за гласуване трябва да бъде намалена

В Кипър гласуват в първия онлайн референдум. Той е и първият, който се осъществява чрез специалната платформа „Гласът на гражданите“, създадена от правителството за двупосочна комуникация на обществото с властта, предава БНР.

Два въпроса към гражданите отправи правителството в необвързващия онлайн референдум, който стартира. То пита дали минималната възраст за гласуване трябва да бъде намалена от предвидените в момента 18 години и ако отговорът е „да“ – дали тя трябва да стане 16 или 17 години.

Избирателите могат да дадат мнението си до 7 април, а резултатите от вота ще бъдат обявени на 9 април.

Режимът на работа на платформата защитава анонимността на избирателите, сигурността на личните им данни и валидността на подадените гласове.

Онлайн системата за гласуване е достъпна на гръцки, турски и английски език.

Намерението на правителството кипърците да гласуват от 17-годишна възраст бе заявено от президента Никос Христодулидис в годишното му обръщение към нацията на 29 януари. През февруари той обяви и създаването на онлайн портала „Гласът на гражданите“ като форма за засилване на „демокрацията на участието“.

Чрез платформата правителството ще провежда съвещателни гласувания на гражданите по актуални и ключови теми, свързани с подготвяни законодателни и политически актове, за да чуе позицията на обществото, каза комисарят по въпросите на гражданите Панайотис Палатис.

Референдумите са необвързващи, но правителството обеща да отчита в своите предложения резултатите от тях и общото социално възприятие по поставените въпроси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари