Дългия спешно трябва да порасне

2
Проблемът е, че никой не знае колко време ще му трябва на Слави, за да свикне с мисълта, че е политик
Проблемът е, че никой не знае колко време ще му трябва на Слави, за да свикне с мисълта, че е политик

Слави е пред важен избор - да задържи врабчето в ръката или да гони сокола в небето

Слави е дзен с “Харли”. От доста време той вкара в речника си и активно използва думи като справедливост, смелост, съчувствие, уважение, почтеност, чест, вярност, самоконтрол, което го прави последовател на принципите на бушидо, а в същото време е и типичен, непримирим балкански патриот. Той е умиротворител с катана. Само враговете го схващат единствено като чалгар, за другите е сложна, многопластова личност. Едно е сигурно обаче - Слави не е политик. На практика той е безкомпромисен бунтовник с кауза, който иска да се включи в игра, която може да се играе само чрез изкуството на компромиса, пише Сега.

Всички тези неща са важни, защото само след дни Слави Трифонов ще получи мандат за съставяне на правителство и трябва да е наясно какво да прави с този лист хартия. А превръщането на бунтовник с кауза в бунтовник с власт е филм, който досега не сме гледали.

Слави винаги се е ръководил от принципа: “Прави каквото трябва, пък да става каквото ще”. Само дето за никого не е ясно какво трябва да се направи - да се предложи кабинет, или да се пасува с идеята да се върви към нови избори, където картите може да са по-добри.

За всички май вече е ясно, включително и за апологета на Бойко Георги Марков, че правителство на ГЕРБ - с Борисов начело или без него, не намира подкрепа при така раздадените мандати. Затова ще дойде ред на Слави и той ще направи това, което трябва.

Преди 4 април Трифонов казваше: “Осъзнавам отговорността, осъзнавам последствията”, но едва ли е вярвал, че след 4 април ще прави правителство.

Ако четете, слушате или гледате внимателно, няма как да не сте забелязали вълната от “експертни” мнения, които през последните дни обясняват, че Слави Трифонов няма нито потенциал, нито хора, нито кой знае какви идеи, с две думи - той е абсолютно неспособен да управлява.

Че само като се завърти из коридорите на Партийния дом/Народно събрание, и свят ще му се завие. Че да управляваш шоу от тенекиения дворец в “Левски Г” е едно, а да скалъпиш действаща власт е съвсем, съвсем друго. И докато бъркат врящия казан, всички вкупом предсказват бърз и безславен край на 45-ото НС, като успоредно с упреците за неспособност вменяват и “страх от нови избори“, който сковава сърцата на ИТН и т.н.

Факт е, че дори

в “Има такъв народ” има настроения за бърз преход към нови избори

Те са обусловени от резултатите на изборите, които показаха, че е започнал електорален теч от ГЕРБ към ИТН и този теч от 320 000 гласа едва ли може да бъде запушен за три месеца. Щом ситуацията е такава, при нови избори е съвсем нормално да очакваме по-висок резултат за ИТН, т.е. Слави ще бъде още по-близо до чиста победа.

Всичко вероятно е точно така. Само дето в уравнението “нови избори” има още един куп неизвестни, които могат да променят общата картинка. Ако патриотите намерят допирни точки, те ще влязат в НС. Ако Васил Божков най-накрая види колко струва, лесно може да потърси реален партньор с реална добавена стойност, с когото би могъл да се преметне през парламентарната бариера. Видяхте ли резултата на “Възраждане“ - съвсем малък напън и те ще станат парламентарна сила.

Против опит за съставяне на правителство и "за" нови избори бе и Николай Радулов, който се отказа в последния момент да стане депутат от ИТН. Защо е против - "защото така ще излъжем избирателите", защото това правителство ще бъде подкрепено от партиите на статуквото. В случая Радулов сложи знак за равенство между коалиция и подкрепа, и не беше прав. Все едно може да забраниш на някого да те обича? Той явно е за избори до дупка - "да опитаме отново и отново".

А как ще се държат тези нови политици в НС - един бог знае

Всеки обаче знае, че когато палитрата е прекалено пъстра, пазарлъкът в НС става прекалено сложен, а евентуалната нова власт - прекалено нестабилна. Тези, които виждат повече стабилност след предсрочни избори, могат да бъдат разочаровани.

Заради всичко това пред Слави и ИТН има и друг вариант - да предложат правителство. Слави може да направи това. Приказките, че в ИТН няма хора, които да вземат властта, са типично герберски сплетни, които предполагат, че когато се сменя властта, е задължително да започне поголовна чистка из администрацията и т.н. Това не е така. Когато ГЕРБ дойде на власт през 2009-а, също нямаше потенциал, но усвои властта за сравнително кратко време, защото всяка власт се крепи на несменяемата администрация.

По-важният знак, който се видя на хоризонта след изборите, е, че правителството на ИТН, с какъвто и да е състав (най-вероятно без Слави) лесно може да намери подкрепа в парламента

БСП декларира, че ще подкрепи кабинет на Слави Трифонов. “Ако предложи кабинет, ние ще дадем гласове”, каза Корнелия Нинова. “Движението за права и свободи e готово да подкрепи кабинет на новите партии в следващия парламент, без да участва в него”, категоричен бе Мустафа Карадайъ. Не знам защо, но “Демократична България” и “Мутри вън“ се водят естествени партньори на Слави, някои от тях вече се самопредложиха за министри. Т.е. получава се така, че правителството на Слави би могло да събере с лекота огромна подкрепа от всички партии в НС без ГЕРБ. Че то и Бойко обеща 20 гласа за новата власт. Мишо Константинов дори прогнозира подкрепа от 240 гласа.

Големият въпрос е как, по дяволите, се управлява в такава ситуация

Как ИТН ще прокарва управленските си идеи, при положение че във всеки момент някой може да се фръцне и да оттегли подкрепата си. Достатъчно силен афродизиак ли е властта, че поне две големи партии “да подкрепят, без да участват“ дълго време?

Да. Хиляда пъти - да. Всеки политик прагматик би ви обяснил, че е по-добре врабче в ръката, отколкото сокол в небето. Да де, но Слави още не е политик. “Властта, парите и славата са за този, който не ги ще”, казваше Слави. Мъдра мисъл, която обаче не отговоря на въпроса какво ще прави ИТН.

Ясно е какво ще прави ИТН, ако дните на 45-ото НС са преброени - ще се опита да промени Изборния кодекс. Да завърши онзи референдум, който Слави инициира и на който не достигнаха 0.2%, за да имаме мажоритарна избирателна система, истинско задължително гласуване и държавна субсидия за партиите от 1 лв. Сега със сигурност ИТН ще внесе промени в тази насока още в първия ден на новия парламент. Освен това гласуването с машини, което на 4 април даде 25% от вота, ще измести тотално хартиеното.

Преди изборите Слави направи един разговор с фенове. По едно време се сети, че до него е Тошко Йорданов, и се засмя: “Ти си зам.-председател, аз съм председател. Хахаха. Представяш ли си?” Луда работа, наистина. Проблемът е, че никой не знае колко време ще му трябва на Слави, за да свикне с мисълта, че е политик. Дългия трябва да расте бързо, иначе крахът ще е тежък.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, какво си купи днес от МОЛ-а?
- Няколко чифта бикини, че старите вече омръзнаха на целия град.

Харесай Дунавмост във Фейсбук