В Хърватия инфлацията достигна 4,9%

1
В България отчетените стойности са 3,3%
В България отчетените стойности са 3,3%

В България отчетените стойности са 3,3%

Хърватия се изкачи на първо място сред страните от еврозоната по размер на инфлацията. Към края на март инфлацията в Хърватия е 4,9%, обявиха от европейската статистическа служба Евростат. Така се потвърждават опасенията на редица икономисти, че влизането в еврозоната може да доведе до трайно по-висока инфлация.

Средно за страните от еврозоната инфлацията е 2,4%, а в Хърватия повишението на цените в рамките на година е над два пъти по-високо. Именно за възможността от такъв сценария и в България предупреждават икономистите. В самия месец на влизане в еврозоната покачването на цените може да не е високо, но опитът на Хърватия показва, че след това цените продължават бързо да догонват средните нива за страните от еврозоната, пише Труд.

На второ място по покачване на цените сред страните от еврозоната е Австрия с инфлация от 4,2%. Най-малко е поскъпването в Литва - едва 0,3% за година.

Последните данни за инфлацията в България са до край на февруари, когато беше отчетена инфлация от 3,3 на сто. Оказва се, че Хърватия вече е изпреварила страната ни по повишение на цените.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Ама как ви го начукаха!
    Сега проумявате ли защо НЯМАШЕ и НЕ ИСКАТ да има референдум за/против приемането на еврото? А проумявате ли, че само „Възраждане“ (евентуално!) може да ни измъкне от тия лайна, дето ни вкараха ГЕРБСДСДПСНДСВПъПъ и майкаимДъйБъ? Така че на скорошните избори – знаете за кого и най-вече ... УМНАТА!
  • 2
    1
    Честито ви €!
    Да живее €врото! Слава на €врото! В €врозоната е РАЙ! Добре дошли в клуба на БОГАТИТЕ! А на тоя Локум Хампърдулян мамичката му арменска да осеменя, а после и в устата му да го сложа!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари