В Горна Оряховица хората не пускат властите в дворовете си

2
Отказват прасетата им да бъдат преброени
Отказват прасетата им да бъдат преброени Снимка: Агро Пловдив

Девет от десетте общини в област Велико Търново попадат в 20-километровите зони на двата големи промишлени свинекомплекса в региона, където прасетата на домакинствата вече трябваше доброволно да бъдат унищожени.

Местните хора и кметове се противопоставят на евтаназията, а от Областната служба по безопасност на храните нямат информация колко са останалите прасета в стопанствата тип заден двор, нито кога ще започнат проверките, предава БНР.

В община Свищов все още обмислят дали да обявят бедствено положение след регистрираното огнище на африканска чума в свинекомплекса в село Българско Сливово, където се отглеждат 17 500 животни.

До 31 юли домакинствата в 9 от 10-те общини в област Велико Търново трябваше доброволно да заколят прасетата си. Не е засегната единствено община Елена.

В общините Горна Оряховица и Лясковец се заражда недоволство и хората отказват да пуснат властите в къщите си, за да преброят прасетата, за които, ако не бъдат заклани, ще последва евтаназия от ветеринарните власти.

Първи се опълчиха хората от Долна Оряховица. Градът попада в 20-километровата зона около малкия промишлен свинекомплекс в Лясковец, където собствениците започнаха доброволно да колят близо 3000 прасета, за да си спасят бизнеса. Хората се готвят за протести и не искат да пуснат властите в града да унищожат прасетата, посочи кметът на Долна Оряховица Григор Минков, който няма информация колко са животните в селището:

„Няма регистрирана чума, а ние трябва да избием или да заколим прасета, които не са стигнали нормална зрялост и да оставим хората без поминък. Подкрепям ги. На мен ми е ясно, че, ако тръгнем да правим блокада или протести, като дойде полиция и жандармерия, ще осигури достъп за всичките служби, които трябва да влязат по домовете. Мисля да не оказвам никакво съдействие и да съм аз бушонът от цялата верига, който ще изгори“.

Кметовете по селата с в пълно недоумение какво да правят и до коя дата.

В лясковското село Козаревец, което е непосредствено до свинекомплекса, масово в домакинствата колят прасета, но никой не е подал информация за бройката им. В селото няма заповед с дата нито за доброволното унищожаване, нито за предстоящата евтаназия, заяви кметът Красимира Колева:

Дежурих си както трябва, никой не дойде да регистрира прасе, аз насила кого да докарам и на кого да регистрирам. В последните дни всички колим животните. Получаваме указания само, че е желателно в следствие 20-километровата зона от този свинекомплекс стопаните да си ги заколят. Заповед няма“.

Властите в лицето на областния управител проф. Любомира Попова и директорът на областната агенция по храните д-р Станимир Спасов се затрудниха да посочат датата, до която трябва да бъдат доброволно унищожени домашните прасета:

31-ви, то мина срокът“.

„Да приемем тази седмица“.

В последния ден за доброволното умъртвяване на домашните прасета от областната управа са изпратили не заповед, а указания до кметовете по електроните им пощи, стана ясно на вчерашната областна епозоотична комисия.

От Областната агенция по храните не съобщават колко са останалите прасета в стопанствата тип заден двор, които подлежат на евтаназия.

Това е изключително променлива величина. Броят на животните, отглеждани в заден двор, намалява непрекъснато и то със значителни темпове, което означава, че хората са осъзнали опасността“.

За готовността на местните хора за протести д-р Станимир Спасов коментира:

"Ние не отговаряме за протестите. Ние изпълняваме указания, които са дадени от министъра на земеделието, от Централния епизоотичен съвет".

Не е ясно кога започват проверките по къщите във Великотърновска област за останали домашни прасета. Но е ясно, че ще последват глоби от 150 до 1000 лева и евтаназия, предупреди д-р Станимир Спасов от Агенцията по храните:

„При първия възможен случай, когато има свободни хора, които не решават проблеми, ще тръгнем не по стопанства, а по задни дворове“,

След огнището на африканска чума по свинете в промишлената ферма в свищовското село Българско Сливово има условия за обявяване на бедствено положение в община Свищов, но не и за цялата Великотърновска област, посочи областният управител проф. Любомира Попова.

Ветеринарният лекар д-р Кристиян Кирилов, председател на общинския съвет в Свищов заяви:

Имаме сериозни проблеми с унищожаването на фермата в село Българско Сливово, с ликвидирането на техния брой животни. При необходимост ще обявим и бедствено положение“.

Продължава подготовката по умъртвяването на 17 500 прасета в засегнатия свинекомплекс, но не е ясно кога ще започне евтаназията и загробването на животните:

„Намерен е такъв терен, на територията на село Българско Сливово, така нареченото бивше летище. Предполагам, че в рамките на седмица до 10 дена ще приключи. Започваме веднага, в момента, в който теренът бъде подготвен за това нещо, защото теренът е неизползваем. Те са 89, близо 90 декара“.

Няма яснота какви са щетите, които на този етап е нанесла африканската чума по свинете, която засегна пет индустриални свинеферми в областите Русе, Силистра и Велико Търново, посочи пред областната епизоотична комисия във Велико Търново доц. Чавдар Филипов от Факултета по ветеринарна медицина към Лесотехническия университет:

Касае се за огромна сума, много съществен социален въпрос, защото по веригата много хора, не само в свинекомплексите, ще останат без работа за известен период от време. Ще изчакаме“.

По думите на доц. Филипов няма друг начин за предпазване от разпространението на африканската чума, освен умъртвяването на домашните прасета. Ученият опроверга твърденията на свиневъдите, че заразата се пренася неконтролируемо от комарите.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари