В джамиите в България коранът се чете на арабски език

0
Заместник-главният мюфтия Бирали Мюмюн разяснява въпросите за мюсюлманското вероизповедание у нас
Заместник-главният мюфтия Бирали Мюмюн разяснява въпросите за мюсюлманското вероизповедание у нас

Главното мюфтийство винаги е отворено за диалог и разговори по въпроси, които касаят цялото общество, това заяви заместник-главният мюфтия Бирали Мюмюн, предаде БНР.

Той отрече информацията, че 90 граждани на Турция ръководят Главно мюфтийство.

"Информацията, с която разполагам е, че 15 чужди граждани работят при нас. Това е съвсем нормална практика и това не е нещо, което е характерно само за мюсюлманското вероизповедание. Турски граждани работят при нас по държавна спогодба между България и Турция. Тези хора обаче не са на ръководни длъжности."

Мюмюн допълни:

"В джамиите в България коранът се чете на арабски език. Той е преведен на български, но тук става дума за богосложенията. Богослужението има съвсем друго отношение, което е между човека и между Бога. Там има доктринална предразположеност, която не може да се определя от закон, от парламент."

"Що се отнася до предложението в законопректа на Патриотичния фронт да се ограничи чуждото финансиране на вероизповеданията, това ще създаде проблем с осигуряване на богослужението", обясни още Мюмюн.

"До голяма степен мюсюлманското вероизповедание в момента се поддържа от финансиране, което идва от различни места, но много малко от България, за съжаление това е за всички вероизповедания. За тези средства се знае къде се използват и не би трябвало да се спекулира с тях. Няма как ние да можем да заплащаме заплатите на имамите, да си спонсорираме училищата, да си строим храмовете и въобще да стоим на крака", казва още той.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари