В Белгия рециклират коса, за да опазват околната среда

0
Косата може да се преобразува в биокомпозитни торбички, както и плочки, които могат да се ползват за абсорбиране на петрол или други хидрокарбонати
Косата може да се преобразува в биокомпозитни торбички, както и плочки, които могат да се ползват за абсорбиране на петрол или други хидрокарбонати

Косата може да се преобразува в биокомпозитни торбички, както и плочки, които могат да се ползват за абсорбиране на петрол или други хидрокарбонати

Фризьорите в Белгия събират коса от своите клиенти и я предават на една неправителствена организация, която от своя страна я рециклира и използва за опазването на околната среда, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Проектът "Хеър рисайкъл" (Hair Recycle) събира кичури коса и захранва с тях машина, която ги сплъстява в плочки, които могат да се ползват за абсорбиране на петрол или други хидрокарбонати, замърсяващи околната среда. Косата може да се преобразува и в биокомпозитни торбички.

Според един от създателите на проекта Патрик Янсен един килограм човешка коса може да поглъща около 7-8 литра петролни продукти. Плочките могат да се поставят в канализацията, за да поглъщат замърсяването, преди то да достигне реките.

"Нашите продукти са още по-добри и поради факта, че се произвеждат тук, не се внасят от другия край на света", казва той пред Ройтерс. "Те се правят тук за решаване на местните проблеми".

На уебсайта на проекта се обяснява, че човешката коса има удивителни свойства. Един косъм, например, може да издържи и носи тежест 10 милиона пъти над собственото му тегло. Косата може да поема мазнини и хидрокарбонати, разтваря се във вода и е изключително еластична, благодарение на съдържащия се в нея кератин.

Изабел Вулкидис, управител на салон в Брюксел, е сред десетките фризьори в страната, които плащат малка такса на проекта, за да събира косата, която те подстригват. "Намирам за жалко да изхвърляме косата в кофата за боклук, след като знаем за колко много неща можем да я ползваме", казва тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    хахаха
    А, пишки, рециклират ли ? Питам защото Белгийският педераст е голяма напаст и рециклация в тази насока би успокоила маса народ. Лицемерни уроди непознаващи глад и студ, косата ги притеснила. Вземайте на умрелите негри пишките и ги мажеге със туткал, гарантирано втвърдява.
  • 0
    2
    ААААА
    Не е негърска коса, нали?!
  • 10
    1
    Ха-ха-ха-ха-ха-ха-хах!
    Те в западналата €уропа скоро и лайната си ще рециклират – само и само да накривят на Путин и Русия!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари