В България започва производството на хлорохин

0
Около Великден трябва да има произведени 5000 опаковки хидроксихлорохин
Около Великден трябва да има произведени 5000 опаковки хидроксихлорохин

Ще се продава обаче само с рецепта

В България започва производството на лекарствата хлорохин и хидроксихлорохин, за които проучванията досега показват, че дават добри резултати при лечение на COVID-19 пневмонията.

Технологията вече е усвоена, а активните съставки са поръчани.

Около Великден трябва да има произведени 5000 опаковки хидроксихлорохин.

Новината за производството на лекарствата потвърди биотехнологът и един от основателите на “ЧайкафармаТони Веков, цитиран от “24 часа”.

За момента ще се стартира само производството на хидроксихлорохин, а на по-късен етап ще започне и на хлорохин. Причината е, че в световен мащаб има дефицит и трудно се набавят от маски до лекарствени субстанции. Засега договори за доставка на хлорохин и хидроксихлорохин са подписани с Китай, Тайван и Индия, но няма гаранция, че ще бъдат спазени сроковете за доставка.

Тъй като лекарствата не са разрешени за употреба в България, веднага щом хидроксихлорохинът бъде произведен, той ще бъде предоставен само на болниците, за да могат да лекуват болни от коронавирус.

Фармацевтичната компания обаче е подала заявление до агенцията по лекарствата за регистриране и разрешение за употреба на медикаментите. Оттам уверили, че след около месец двата медикамента ще бъдат разрешени

Това ще позволи продажбата им и в аптеките, но само с рецепта.

Така с тях ще могат да се снабдяват и болните от ревматоиден артрит и лупус. Това са двете основни болести наред с маларията, за които се ползват хлорохиновите медикаменти. Едва след като клиничните изследвания в световен мащаб за ефекта на медикаментите върху лечението на коронавирус приключат и бъдат одобрени, тогава ще им се добави и тази характеристика.

След спирането през юни 2019 г. на резохин - единственото лекарство с активно вещество хлорохин, регистрирано у нас, пациентите трябваше да си осигуряват друг подобен медикамент, но от чужбина. Става дума за плакенил, който не е разрешен за употреба у нас и който болните си купуваха от Гърция, Турция, Франция, Англия, Германия, Македония и Румъния.

След като стана ясно, че хлорохинът показва добри ефекти върху лечението на COVID-19, дори и от тези места набавянето на медикамента стана почти невъзможно, затова производството му в България ще бъдат от голяма полза и за тях.

Антипаразитното лекарство “Ивермектин”, ползвано за лечение на краста, също помага при болните от коронавирус, обяви пък проф. Иво Петров. Той се позова на проучване на австралийски учени.Това е медикамент, който е познат. И подобно на хлорохина се опитва да бъде открито дали вече познато лекарство може да се ползва и срещу COVID-19.

“В медицината винаги е така”, допълни професорът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари