В България: Плащаш за винетка, а получаваш глоба

0
Десетки хора се оплакват на омбудсмана за натрупани глоби от сгрешени данни в електронната винетка
Десетки хора се оплакват на омбудсмана за натрупани глоби от сгрешени данни в електронната винетка Снимка: БГНЕС / Архив

Трупат се глоби заради сгрешени данни в електронните винетки 

Плащаш за винетка, но получаваш глоба. Оказва се, че това не е единичен случай, предава БНТ. 

Погрешно въведени данни при закупуването на винетка могат да доведат до натрупване на хиляди левове задължения към БГТОЛ.

Десетки хора се оплакват на омбудсмана за натрупани глоби от сгрешени данни в електронната винетка. Заради тези грешки те стават нарушители.

"Когато един човек сгреши винетката и започне да шофира с нея, той обикновено е заснеман от камерите по пътя и фактически може да бъде заснет неограничен брой пъти в дните в които кара с тази сгрешена винетка", обясни националният омбудсман проф. Диана Ковачева.

Ивайло Дуловски шофирал с изтекла винетка и плаща компенсаторна такса. Когато купува нова, записва данните в декларация, но служителката слага още една буква в системата, без той да знае.

"При мен е написано правилно това, което аз съм длъжен да попълня", разказа Ивайло Дуловски.

На гърба на декларацията пише, че тя е доказателство за верността на данните и именно те се приемат при рекламация. Софтуерният инженер Николай Костов обяснява работи системата за годишна винетка за лека кола.

"Въвеждаме регистрационен номер, примерно. Надявам се да няма такова средство и не ни дава грешка. Макар че това не е моя личен номер не ми иска друга информация. Въвеждам само това. Объркал съм вместо А съм сложил 3 по невнимание. Приема го, плащам си 97 лв., получавам винетка за този номер, но моят автомобил е с невалидна винетка", обясни Николай Костов, софтуерен инженер.

Тогава как да се избегнат грешките? Костов предлага да има допълнителни данни за собственика или превозното средство като например модел, марка или цвят.

"За да може да се валидира автомобилът с тази допълнителна информация и ако тя не съвпада системата да дава веднага грешка", допълни Костов.

Има законодателно и технологично решение, за да разбират водачите кога винетката е невалидна.

"Предлагам на депутатите да приемат, че в случаите когато винетката е коригирана да бъде върната компенсаторната такса", каза Диана Ковачева.

А есемес или имейл да известява за изтичаща винетка или при компенсаторна такса. Сега се допуска поправка по преценка на АПИ, но тя важи напред, а докато се вземе решение, при шофиране, отново може да се наложи компенсаторна такса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Без име
    А защо след като имаш глоба не си известен по пощата за нея?Живях 5 години в Германия,там след като си нарушил глобата ти иде по пощата,а ти ако искаш плащай,проблема си е твой.Защо тук при глоба хората не получават известие че са нарушители,не ,не ми казвайте,знам.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари